Botoks estetski tretman metoda


Botoks za uklanjanje bora na licu

Botoks estetski tretman metoda za uklanjanje bora na licu

Botox tretman – sve što treba da znate o ovoj proceduri.

Šta je botoks ?

Botox je dobio ime po toksinu iz bakterije clostridium botulinum koji je njen glavni produkt , a predstavlja osnovnu komponentu leka Botoks. Ovaj lek se već decenijama unazad koristi u neurologiji, oftalmologiji i drugim granama medicine za modifikaciju mišićnog odgovora. Odobren je od strane agencija za kontrolu hrane i lekova, što garantuje njegovu bezbednost.

Kako botox deluje?

Aplikacija botoxa predstavlja nehiruršku metodu kojom dolazi do smanjenog mišićnog odgovora na signale za kontrakciju. On deluje na nivou neuromišićne spojnice blokirajući oslobađanje acetil-holina, osnovnog neurotransmitera za prenos informacija ka mišiću. Dakle, osnova mehanizma dejstva je blokiranje impulsa koji nerv šalje mišiću za kontrakciju. Krajni rezultat je relaksacija mišića.

Mogao se bezbedno upotrebljavati kod osoba uzrasta od 18 – 65 godina. Tada se sa botoksom počinju raditi tretmani uklanjanja izraženih i blagih bora na licu (na čelu, oko očiju i između obrva).

Botoks estetski tretman metoda za uklanjanje bora na licu

Botoks Metoda

Botoks estetski tretman metoda za uklanjanje bora na licu

Botoks estetski tretman metoda za uklanjanje bora na licu

Botoks TretmanKako nastaju mimične bore? - (Estetski Tretman - Metoda)


Postoje dve vrste mimičnih bora. Dinamičke, one koje se vide na mestima prevoja kože usled kontrakcije i statične, one koje se primećuju i kada je mišić relaksiran.

Kod koga se bore prvo javljaju i kada je idealan period da uradite tretman botoxom?

Ne postoji granica u godinama kod kojih treba uraditi ovaj tretman ali se ne preporučuje mlađima od 25 godina. Uzrok njihovih bora može biti dehidrirana koža čija se hidrantnost i elastičnost može vratiti kroz tretmane lica. Preporuka je da osobe koje imaju suvu kožu i kod kojih se ove bore primećuju u toku mimike, preventivno rade botox jednom godišnje. Kod osoba koje su starije i imaju već urezane bore (statičke) potrebno je ponavljati tretman dva do čak tri puta godišnje.

Da li je tretman bezbedan i da li može naškoditi zdravlju?


Tretman botoxom ne ostavlja za sobom komplikacije ukoliko ga radi stručno lice tačno u određeni sloj odn. mišić. Ukoliko se površno postavi (pod kožu) nakon nekog vremena postoji mogućnost atrofije kože na mestu ubrizgavanja. Dakle, tretman je apsolutno bezbedan ukoliko ga aplikuje lekar jer deluje samo na lokalnom nivou (ne prelazi u cirkulaciju). Alergijske reakcije su svedene na minimum kod proizvoda koji su registrovani za upotrebu.
Treba napomenuti da ova intervencija traje svega nekoliko minuta, bezbolna je a efekti su od 4-6 meseci.

Rezultat je:
- Sprečavanje nastajanja dubokih bora
- Ispravljanje asimetrije kapaka ili obrva
- Uklanjanje bora sa čela i oko očiju
- Uklanjanje bora u korenu nosa
- Smanjene bora na vratu

Gde se još primenjuje botox i šta može rešiti?


- Primena botoksa u lečenju hiperhidroze (prekomernog znojenja)
Primenom botoksa u pazušnu jamu ili aplikacijom u dlanove i tabane može se postići redukcija stvaranja prekomernog znoja. Ovaj period je idealan naročito u letnjim mesecima kod osoba sa poremećajem termoregulacije. Najviše je delotvoran kada se radi u aksilarnoj regiji (pazušna jama) gde je krajnji efekat smanjenje ili prestanak znojenja bez oslobađanja neprijatnih mirisa.
- Gummy smile
Takodje, kod osoba kod kojih se usled punog osmeha previše vide desni, relaksacijom mišića podizača gornje usne osmeh dobija lepši izgled. Tzv (gummy smile metoda)
- Lečenje migrene
Botox može biti pomoćna terapija kod nekih vrsta migrenoznih bolova.

Kako se ponašati nakon procedure?


Nakon ubrizgavanja, botox ne deluje odmah. Vezuje se za acetilholin i polako relaksira muskulaturu u toku dve nedelje. Dakle, pun efekat je nakon 14 dana kada se preporučuje kontrola na kojoj postoji mogućnost dodavanja nekoliko jedinica botoksa ukoliko nije ravnemerno delovao na sve delove mišića. Nakon ovoga, ne preporučuju se korekcije unutar tri meseca jer postoji mogućnost alergijske reakcije.
Nakon procedure izbegavati
- Konzumiranje alkohola (dan pre i par dana nakon)
- Fizičku aktivnost
- Masažu lica i kozmetičko čišćenje
- Spavanje odmah nakon tretmana kao i položaj savijene glave
- Odlazak na bazen, u saunu i solarijum

Botoks estetski tretman metoda za uklanjanje bora na licu

Kada botox ne treba raditi?


- U trudnoći i u periodu dojenja
- Kod alergijske reakcije na preparat (ukoliko je bilo kod prethodnog aplikovanja)
- Kod osoba koje imaju neurološke poremećaje
- Ukoliko pijete antibiotike ili neke lekove za relaksaciju muskulature

Primena botoksa u estetskoj medicini je bezbedna i daje veoma lepe i prirodne rezultate. Pacijenti ovaj tretman vole upravo iz tog razloga, gde se njegov efekat vidi samo kroz smanjenje bora a ne kroz povećanje volumena i menjanja ličnog opisa. Lice dobija svežiji i odmorniji izgled a ukoliko se kombinuje sa drugim tretmanima poput duboke hidratacije upotpunjuje sliku nežne, zdrave i lepe kože.
Izgledajte uvek sveže i naspavano a u isto vreme i negovano i uverite se zašto je ,,lepota naša profesija“!


Botoks čela

Botoks čelo


 

 

 

 

 

 

Ukoliko želite da dobijate redovne informacije o novim tretmanima, akcijama koje je Dr Babović tim pripremio za Vas. Prijavite se na naš newsletter.