Kuperoza Rozacea lečenje

Terapija Tretman Lečenje - Kuperoza Rozacea


Kuperoza Rozacea lečenje - Terapija Tretman

Da li znate šta se krije iza reči kuperoza koja je francuskog porekla? Direktan prevod je ,,bakarna ruža“. Sam termin podseća na nešto crveno i upaljeno pa odatle i potiče naziv za ovu hroničnu bolest koja predstavlja inflamatorno oboljenje kože lica. Najčešće se javlja kod osoba srednjih godina i pogađa najpre ženski deo populacije.


Koji je uzrok ove bolesti i šta je zajedničko za pacijente sa rozaceom?

Poreklo bolesti odn. etiologija je nepoznata. Smatra se da postoji i genetska predispozicija. Najčešći faktori koji utiču na pojavu ,,zažarenosti lica“ su toplota, izloženost sunčevim zracima, fizička aktivnost, konzumiranje alkohola kao i začinjene hrane ali i akutni stres i emocionalne promene.

Postoje tri stadijuma ove bolesti:

I stadijum – osećaj peckanja i žarenja posle nanošenja kozmetičkih preparata
II stadijum – pojava sitnih papula i pustula
III stadijum – retko pojava nodusa, zadebljanja kože i hipertrofije lojnih žlezda

Veoma je važno prepoznati bolest na samom početku i javiti se dermatologu kako bi on blagovremeno preduzeo sve korake, uključio adekvatnu terapiju kao i odredio pravilnu negu za kožu.

Kada dodje do trajnih ireverzibilnih promena što podrazumeva pojavu telangiektazija – pojavu proširenih kapilara koji su konstantno prisutni, potrebno je u terpaju uključiti neke od laserskih procedura.

Naša ordinacija je uvek u koraku sa najmodernijim i najsavremenijim tehnologijama za dermatološka stanja. U ovom slučaju preporučujemo LUMMECA tretman koji će kroz samo par laserskih procedura svesti ove kapilare na minimum ili ih potpuno uništiti. Vaša koža će ponovo izgledati kao u mladosti.

Napominjemo da pored klasičnih oblika rozacee imamo i posebne oblike koji se izdvajaju u teža stanja:

Rinofima – hornična hipertrofija nosa sa hipertrofijom lojnih žlezda. Ova promena se uglavno leči hirurškim putem.
Steroidni oblici rozacee – napominjemo da se u terapiji rozacee nikada ne uključuju steroidni topikalni preparati, zbog čega posebno skrećemo pažnju na važnost dermatološkog pregleda, tačne dijagnoze I precizne terapije.

Veoma je važno da tokom cele godine koristite kremu sa zaštitnim faktorom 50 i time sprečite provokaciju štetnih UV zraka na vašu kožu.

Verujte dermatologu sa iskustvom!

Posetite nas u dr Babović ordinaciji i imajte uvek zdravu kožu! Mi mislimo na vas!

 

 

 

 

 

 

Ukoliko želite da dobijate redovne informacije o novim tretmanima, akcijama koje je Dr Babović tim pripremio za Vas. Prijavite se na naš newsletter.