Specijalistički dermatološki pregled kože dermatologa


Šta je seboroični dermatitis?

Dermatitis seborrhoica (sinonim – eczema seborrhoica) predstavlja često, recidivirajuće, hronično oboljenje seboroičnih delova koze kao sto su poglavina, predeo obrva, nazolabijalne brazde, celo i spoljašnji slušni kanal. Ovo oboljenje ćešće se javlja kod muškaraca i to obično nakon puberteta, odnosno u 3. i 4. deceniji života. DS moze nastati i prva dva meseca postnatalno kada se sebum luči pod dejstvom majčinih androgenih hormona (dermatitis seborrhoica infantum).

Dermatološki pregled kože dermatologa

Šta uzrokuje seboroični dermatitis?

Dermatolozi smatraju da značajnu ulogu u nastanku ove bolesti ima lipofilna kvasna gljivica Pityrosporum ovale, koja je član rezidentne flore, posebno seboroičnih regiona tj. kože lica. Ova gnjivica ima hemotaktička i imunogena svojstva koja bi mogla da objasne nastanak kliničke slike dermatitisa. Takodje, jedan od uslova za nastanak moze biti i disfunkcija sebacealne sekrecije ukoliko se DS manifestuje u periodu hiperaktivnosti lojnih žlezda. Loša ishrana, alkohol, stres, povećana vlažnost i emocionalna uzbudjenja mogu biti uslovi za nastanak ovog oboljenja. Kod pacijenata sa AIDS-om i koronarnom insuficijencijom česta je pojava generalizovanih oblika ovog oboljenja, i to obično rezistentnih na standardnu terapiju.

Dermatološki specijalistički pregled dermatologa pregled kože

Dermatološki specijalistički pregled dermatologa pregled kože

Dermatološki Pregledi Kože Lečenje Akni

Dermatološki Pregledi Kože Lečenje Akni

Koji se simptomi javljaju?

Seboroični dermatitis odlikuje karakteristična klinička slika u vidu bledih, nejasno ogranicenih eritema sa beličasto - žućkastom skvamom (ljuspom) masnog izgleda. Ova skvama može biti praćena subjektivnim osećajem neprijatnog mirisa kao i svraba i peckanja. U kapilicijumu, skvama je jasno ograničena prema čelu (corona seborrhoica) a za posledicu može imati trajno opadanje kose zbog nastajanja atrofije papile dlaka. Promene u vidu eritema ivica očnih kapaka sa sitnom žućkastom skvamom nazivamo blepharitis seborrhoica. Ovo oboljenje moze redje zahvatiti i vece pregibe tela kao sto su aksilarni, perianalni i pregibi na trbuhu kod gojaznih osoba.

Kako se dijagnostikuje ovo oboljenje?

Kod većine pacijenata, ovo oboljenje se moze dijagnostikovati samo na osnovu klinične slike bez potrebe za alergoloskim testovima i brisevima.

Koja je terapija seboroičnog dermatitisa? - Dermatološki specijalistički pregled kože

Pre svega,da bi terapija bila uspešna, bitno je otkloniti sve provocirajuce faktore (stres, alkohol, kozmetička sredstva...). Inicijalna terapija seboroičnog dermatitisa je lokalna. U lečenju ovog oboljenja koriste se imidazolski preparati kao sto su 2 % ketokonazol (šampon i krem) i 2,5 % hidrokortizon. Takođe, efektivni su i šamponi sa cink piritionom, selenijum sulfidom ili derivatima katrana. Na poboljšanje ili povlačenje promena povoljno utiče i intenzivna solarna radijacija. Kod težih slučajeva primenjuje se kombinovana terapija antimikotici-kortikosteroidi a ukoliko postoje znaci sekundarne infekcije savetuje se sistemska terapija antibioticima.

Dermatološki pregled kože dermatologa

 

 

 

 

 

 

Ukoliko želite da dobijate redovne informacije o novim tretmanima, akcijama koje je Dr Babović tim pripremio za Vas. Prijavite se na naš newsletter.