Hijaluronski fileri uklanjanje bora


Hijaluronski fileri siguran prirodan način


Hijaluronski fileri - Većina žena posle svoje 50. godine života želi da što duže očuva mladalački izgled lica, vrata i usana. Tada se traže alternativna rešenja koja su uglavnom kratkog veka. Lekari savetuju da svaki problem rešavamo sa onim što je prirodno deo nas.

Tretmani hijaluronom i filerima su brzi i jednostavni, a sam hijaluron se nalazi u većini naših organa. Hijaluronska kiselina za sebe vezuje vodu, što našu kožu čini glatkom i zategnutom. Hijaluron usana, lica i vrata je revolucionarno rešenje podmlađivanja kože.

Šta je hijaluron?

Hijaluron je polisaharid koji se prirodno nalazi u većini organizama i u nekim namirnicama. Spada u grupu složenih šećera. U vezivnom tkivu ulazi u sastav sa kolagenom i elastinom. Organizam čoveka proizvodi velike količine hijalurona sve do 25. godine života, da bi nakon toga njegov broj počeo da opada.

Najveći procenat hijalurona se kod mlađih osoba nalazi u koži. U proseku ga ima oko 15 grama u celom organizmu čoveka i pored kože, nalazi se i u zglobovima, hrskavici i očima.

Njegova glavna uloga je da vezuje vodu za sebe (oko 500 molekula vode), zadržavajući je poput sunđera. Samim tim koži pruža čvrstinu, čini je zategnutom i glatkom. Hijaluron je snažan oksidans koji neutrališe veoma štetne slobodne radikale.

Posle 30. godine života, količina hijaluronske kiseline u koži počinje da opada. Ona gubi prirodne depozite hijalurona, te počinje sporije da proizvodi kolagen i elastin. Javljaju se prve bore. Ovaj postupak je moguće usporiti upotrebom hijaluronskih filera. Sa njima se nadoknađuje gubitak hijaluronske kiseline u tkivu.

Hijaluronski fileri su prvi korak u podmlađivanju i prevenciji starenja kože. Efekti hijalurona u usnama, koži lica ili vrata mogu trajati i do 24 meseca. Prvi put kada se u kožu ubrizga hijaluron filer efekat traje od 8-12 meseci, a kasnije redovnim popunjavanje efekti tretmana mogu potrajati i do dve godine. Uzrok tome je postepeno razgrađivanje hijalurona u organizmu.

Pored hijaluron filera, postoje i hijaluron kreme i hijaluron serumi.

Šta su hijaluronski fileri?

Hijaluronski fileri se baziraju na hijaluronskoj kiselini. To su gelovi glatke konzistencije koji se sastoje od prirodne hijaluronske kiseline normalnog sastojka kože. Njihova uloga je da koži daju puniji i elastičniji izgled čime se stvara otpornost na nastanak novih bora. Hidrira kožu i daje joj volumen.

Ubrizgavaju se u kožu injekcijama, kako bi se popunile dublje bore na licu. Savremeni hijaluronski fileri u potpunosti imitiraju prirodni hijaluron u koži. Imaju stimulativni efekat na okolno tkivo, što dovodi do boljeg tonusa same kože.

Hijaluronski fileri siguran prirodan način uklanjanje bora

Hijaluron usne Dr Babović

Hijaluron usne beograd


Hijaluronski fileri su odličan izbor za povratak svežeg i mladalačkog izgleda lica. Sa ovim tretmanom se postižu sledeći rezultati:


- Podmlađivanje dekoltea, vrata i šaka
- Oblikovanje vilične linije i brade
- Oblikovanje hijaluronom usana i lica
- Hijaluron neutrališe štetne slobodne radikale
- Dubinski hidrira i obnavlja kolagen
- Uklanjanje marionetskih i nazolabijalnih bora
- Uklanjanje podočnjaka
- Održava tonus kože i obnavlja njen volumen
- Povećanje usana koje zadržavaju prirodan osećaj
- Oblikovanje jagodica i obraza
- Harmonizacija crta lica i ispravljanje asimetrija
- Rezutati su odmah vidljivi i dugotrajni su


Kada se radi tretman?

Hijaluronski fileri se prvenstveno koriste za uklanjanje bora na licu, regulisanje linije usana ili povećanje usana. Međutim fileri mogu biti od pomoći i u nekim drugim situacijama.

Popunjavanje neravnina na koži kao što su ožiljci od akni ili bilo koja druga udubljenja se uspešno rešavaju hijaluronskim filerima. Oni stimulišu tkivo i popunjavaju prazan prostor.

Hijaluron usana je takođe jedan od čestih tretmana. Ovo je odličan izbor za sve one koji žele trajno povećanje usana ili korekciju linije usta. Hijaluronskim filerom usana se dobija potpuno prirodan izgled.

Pozitivna strana ovog tretmana je što postoji supstanca koja se ubrizga pod kožu, ukoliko niste zadovoljni željenim tretmanom i na ovaj način vaša koža apsorbuje hijaluron.

Hijaluron u usnama je mnogo sigurniji i manje traumatičniji postupak od plastične hirurgije. Tretman je potpuno bezbolan i siguran.

Procedura hijaluronskim filerima za bilo koji deo lica je adekvatna za sve uzraste. Ovde ne postoje donje granice u godinama kada se postupak može koristiti. Svakako je preporuka da se počne sa pojavom prvih bora, jer se one tada lakše koriguju i sprečava se njihovo produbljivanje.


Kako izgleda tretman hijaluronskim filerima?

Tretman hijaluronskim filerima spada u invazivne metode. Međutim on je veoma brz, lak i komforan. Na deo lica koji se tretira hijaluronom se nanosi lokalna anestezija u vidu kreme. Uz pomoć specijalne igle i injekcije, hijaluronska kiselina se ubacuje pod kožu, u cilju izravnjavanja bora lica.

Uglavnom su to bore oko usana (nazalobijane bore), a korekcija se vrši i kod opuštenih uglova usana ili za popunjavanje ožiljaka. Sama procedura ubrizgavanja hijalurona nije prijatna. Zbog toga se primenjuje lokalna anestezija. Koliko će filera biti potrebno za tretman zavisi od same bore i njene izraženosti. Veće udubljenje znači više filera za lice.

Nakon što doktor ubrizga hijaluronski filer ispod kože, trebalo bi da se izmasira tretirano područje kako bi se filer za lice i koža iznad poravnali. Ovaj korak nije obavezan, ali se smatra da se sa njim dobija prirodniji izgled nakon tretmana. Takođe se masažom tretiranog dela lica smanjuje mogućnost nastanka grudvica ispod kože.

Tretman hijaluronom traje od 20 do 60 minuta, u zavisnosti od stadijuma bora i kože na kojoj se radi. Nakon tretmana pacijent se odmah može vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima bez problema.

Preporuka je da se nakon intervencije ne konzumira alkohol 24h kao i da se izbegavaju saune, solarijumi i izlaganje sunčevim zracima u naredna dva dana. Nije preporučljivo ići na bazen i u teretanu bar jedan dan nakon urađene metode hijaluronom.


Kakvi su rezultati?

Efekat tretmana hijaluronskim filerima je neodoljiv i zavodljiv izgled tretirane regije. Iz tog razloga je ova procedura svetski poznata i priznata kod pacijenata širom sveta. U zavisnosti koja se regija tretira, dobija se osvežen, podmlađen i zdrav izgled lica, dok su bore izbrisane na potpuno prirodan način.

Uspešnost tretamana je zagarantovana. Rezultati su vidljivi nakon samo nekoliko minuta. Lice odmah izgleda osvežavajuće i čilo. U nekim slučajevima postoji indicija za blago crvenilo i otok koji nestaje nakon 24h.


Koliko traju efekti?

Kada se hijaluronski fileri ubrizgaju pod kožu, njihovi aktivni sastojci rade marljivo na hidrataciji kože i povezivanju njenog tkiva. Time se vremenom sve više pospešuje i održava mladalački volumen kože.

Efekti ukupno traju od 12-18 meseci. Nakon ovog perioda hijaluronska kiselina počinje da se resorbuje te je proceduru neophodno ponoviti. Što znači da rezultati nisu permanentni. Podmlađivanje izgleda se mora obnavljati na godinu dana ukoliko se želi zadržati rezultati u potpunosti.

Međutim, svakako da će brazde biti unapređenije i manje primetne po resorpciji dermalnih filera.


Zašto je hijaluron dobar za kožu lica?

Hijaluronska kiselina zadržava mnogo veću masu tečnosti od sopstvene mase. Što znači da 1 gram ove susptance može za sebe da veže 6 litara vode. Hijaluron je dobar za kožu lica zato što:

Hidrira suvu kožu. Koža starenjem propada, a to doprinosi i izloženost suncu, solarijumi ili loše životne navike.

Smanjuje bore. Hijaluron nakon samo mesec dana korišćenja u obliku krema i seruma smanjuje vidljivo bore, za razliku od placebo krema koje ne daju nikakve efekte.


Povećanje usana hijaluronskom kiselinom

Hijaluron usne tretman

Hijaluron u usnama je zamenio sve hirurške zahvate u kozmetičkoj i estetskoj medicini. Usne se povećavaju uz pomoć mikroinekcija. Na ovaj način se smanjuje mogućnost pojave modrica u delu ubrizgavanja. Za tretman povećanja usana se koriste dve vrste igala:

- Kanile, fleksibilne cevi od metala sa tupim vrhom. Sa njim se lakše pristupa delu ispod kože koji se tretira. Kanile smanjuju mogućnost pojave modrica za više od 90%. To važi za delove oko usana i oko očiju.
- Male igle koje savršeno funkcionišu bez povreda kože prilikom ubrizgavanja. Takođe pomažu u eliminisanju bola i neprijatnosti tokom postupka.


Hijaluron se nakon anestetika ubrizgava u sredinu usne na dubinu od 2-3 mm, u predelu između kružnog mišića usta i kože usana. Nakon toga usmerava se ka krajevima u cilju da se ravnomerno rasporedi. Ovo je veoma važno kako bi se dobio što prirodniji izgled usana.

Nakon toga, usne se moraju uz pomoć hirurga oblikovati do željenog izgleda. Sam tretman punjenja usana hijaluronom traje od 10-15 minuta.


Ukoliko se tretiraju usne hijaluronom one postaju izražajnije, lepo konturisane i većeg volumena.

Rezultat popunjavanja usana hijaluronskim filerima je odmah vidljiv i njegov efekat se poboljšava posle dan ili dva od tretmana. U narednih 6-9 meseci su vidljive promene na usnama, a ukoliko se tretman ponovi nakon pola godine, efekat je vidljiv i duže od 12 meseci.

Važno je da se ne pretera sa količinom hijaluronskog filera kako usne ne bi dobile patkast izgled. Oporavak nakon hijalurona usana je relativno brz. Sobzirom da koža na usnama ima jedinstvenu struktura i da su derm i epiderm nekoliko puta tanji od kože na drugim mestima, neophodno je vreme za oporavak.

U prvim danima nakon upotrebe tretmana hijaluronom primećuje se blago povećanje usana. To nastaje usled reakcije od strane ljudskog imuniteta,odnosno dolazi do suočavanja sa edemom. Proces renormalizacije odnosno podmlađivanja kože se nastavlja tokom prvih 7-10 dana.

Od velike je važnosti da se u ovim trenucima ne koriste drugi kozmetički postupci, kao i uzimanje prehrambenih proizvoda koji mogu izazvati alergijeske reakcije, kao što su razne vrste citrusa.


Hijaluron usne metoda

Ono što tretman hijalurona u usnama čini posebnim jeste sledeće:

- Sam tretman traje jako kratko. Nakon početka delovanja anestezije, sam tretman hijaluronom je brzo gotov. Trajanje zavisi od količine hijalurona koja se ubrizgava.
- Tretman je veoma bezbedan i bezbolan.
- Mogu se ubrizgati male količine i naknadno dodavati hijaluron i korigovati izgled samih usana. Hijaluron u usnama čini da one izgledaju prirodno i izazovno.
- Nema nikakvih reakcija niti alergija na ovaj tretman.
- Tretman hijalurona u usanama je revirzabilan, što znači da ukoliko vam se efekat ne dopadne možete izbrisati urađeno. Tada se u usne ubrizgava posebna supstanca koja topi hijaluron. Nakon toga koža ga apsorbuje i on nestaje iz usana.


Kome se preporučuje, kome ne, da li postoje nuspojave?

Razna pitanja vezana za bezbednost hijalurnoskih filera svoje odgovore kriju u tome da ukoliko se radi o registrovanim i proverenim preparatima, fileri predstavljaju potpuno bezbedan tretman. Pre samog tretmana dobro obratite pažnju kome prepuštate svoje lice.

Veoma je važno da postupak obavlja iskusni doktor, jer rezultati u mnogome zavise od same tehnike kojom profesionalac obavlja tretman. Još bolji savet je odlazak kod iskusnog plastičnog hirurga koji se usko bavi tretmanima sa hijaluronom. Tako je stopostotna sigurnost zagarantovana da će postupak biti obavljen na pravi način.

Pre samog tretmana neophodno je posavetovati se sa stručnjakom oko izbora hijaluronskog filera. Fileri se biraju prema tipu kože i konkretnim problemima koji žele da se reše. Svakoj bori ne prija svaki filer, a pravi izbor i savet će znati samo odgovarajući stručnjak.

Kao i svi invazivni postupci za ulepšavanje, tako ni hijaluronski fileri nisu savršeni. Stručnjaci stalno rade na njima i usavršavaju ove dermalne filere i time smanjuju rizik koji mogu ovakvi tretmani da proizvedu, ali u nekom malom postotku rizici postoje.

Može se javiti alergijaska reakcija u veoma malom procentu. Alergija na hijaluronske filere ili na neke druge susptance mogu napraviti veliki problem. Budite pažljivi čak i onda ako imate klasičnu alergiju. Nakon tretmana koža može pokazati crvenilo, otok ili osetljivost na mestu na kome je filer.

Ovi simptomi spadaju u trenutne reakcije i javljaju se neposredno nakon samog tretmana. Istom brzinom kako su se pojavili, ovi simptomi tako brzo i nestaju i povlače se sami od sebe.

Veće probleme mogu da stvore svrab ili bol koji takođe mogu da se jave nakon tretmana. Međutim, ukoliko ovi simptomi potraju i do nedelju dana nakon tretmana to ne treba da vas zabrinjava. Imajte na umu da ukoliko su bolovi intenzivni obavezno treba da se vratite na kliniku gde je tretman urađen.

Zbog svega ovoga je jako važno da lice koje sprovodi tretman bude dobro upoznato sa istorijom kožnih bolesti kod pacijenta, kao i sa skorijim zubarskim intervencijama. Šminku takođe izbegavajte kako pre tako i nekoliko dana nakon tretmana. Lice mora biti potpuno čisto, i tek sa takvim licem možete uraditi tretman hijaluronskim filerima.

Sve nuspojave nabrojane do sada se mogu sanirati relativno brzo. Otok spadne, crvenilo se smiri, a ukoliko dođe do infekcije moguće je brzo izlečiti.

Međutim, najčešća nuspojava koju hijaluronski fileri mogu da izazovu jeste pojava grudvica i kvrga pod kožom. Nekada su te grudvice sitne i nestaju nakon nekog vremena, ali je period oporavka duži. Razlog tome je što se ovaj simptom javlja u toku nekoliko nedelja, a nekada i nakon nekoliko meseci posle tretmana.

Ukoliko nisu kvalitetni hijaluronski fileri mogu izazvati pucanje tkiva kože. To se manifestuje kroz pojavu ožiljaka na koži lica koji ostaju i ne povlače se nakon tretmana. Moguća je pojava modrica i promena u pogmentaciji kao i kod tretmana mezoterapije. Ukoliko koža promeni broju u plavičastu, to znači da je usledio Tindalov efekat.

Same modrice i promena u pigmentaciji se na koži mogu zadržati mesecima nakon tretmana. Sve ovo može da se reši, ali to zahteva podvrgavanje nekim drugim tretmanima i dodatno trošenje novca.

Ekstremni slučaji tretmana sa hijaluronskih filerima mogu proizvesti oštećenje ćelija kože lica, nakon čega one odumiru. Može se javiti i paraliza nerava na licu kao i slepilo.


Da li se mogu sa hijaluronskim filerima kombinovati i druge estetske procedure?

Ovo je u suštini preporučljivo. Najnoviji svetski tretndovi savetuju upotrebu i kombinovanje različitih procedura radi dobijanja sinergističkog efekta. Hijaluronski fileri se najbolje kombinuju sa laserskim tretmanima, mezonitima, PRP-om i mezoterapijom.


Šta kažu lekari o hijaluronu i filerima?

Bezbednost pacijenta tokom procedure zavisi od kvaliteta preparata koji se koristi, kao i od stručnosti samog lekara. Jedno je sigurno, u poređenju sa drugim metodama (od kojih su najekstremnije plastične operacije), tretman hijaluronskim filerima je neka vrsta brzog osveženja.

Nema zavoja, nema ulaznih rana i rezova. Anestezija nije obavezna, a takođe nakon tretmana nisu obavezne nikakve restrikcije bilo da je u pitanju ishrana ili aktivnosti.


Hijaluron - iskustva

Odmah na početku se mora imati u vidu da hijaluronskih fileri nisu uopšte jeftini. To je iz razloga što pružaju mnoge pozitivne efekte za veoma kratko vreme. Cena tretmana isključivo zavisi od vrste filera, količine koja je potrebna za određeni deo lica, kao i usluge plastičnog hirurga ili stručne osobe u ordinaciji gde se odlučite raditi tretman.

Mnogi ljudi se odlučuju za kreme za lice i serume koji sadrže formule zasnovane na hijaluronskoj kiselini. Postoje i ampule hijalurona koje se nanose na bore ili rešavanje drugih problema sa kožom. Kreme i serumi ne mogu kao hijaluronski fileri da prodru u kožu do te dubine. Međutim sa ovim preparatima nema opasnosti od infekcija, oteklina, modrica ili kvržica pod kožom.

Takođe kreme, serumi i ampule su mnogo jeftinije i prirodnije varijante za podmlađivanje. Najbolje od svega je ako sa kremama počnete na vreme i koristite ih redovno, nikada vam hijaluronski fileri neće biti potrebni, jer će ovi preparati učiniti da bore ne budu izražajne i sačuvaće svežinu kože vašeg lica.

Za kraj dobro razmislite o bilo kojoj metodi i tretmanu kojem želite da se podvrgnete. Skoncentrišite se na pozitivne rezultate ali budite upućeni u sve činjenice. Očuvanje zdravog i lepog izgleda kože lica je priortet svake žene nakon 40. godine života.

Zahvaljujući naprednim terihnologijama i raznim beauty metodama, sada je postizanje mladalačkog izgleda na samo korak od svih nas.

 

 

 

 

 

 

Ukoliko želite da dobijate redovne informacije o novim tretmanima, akcijama koje je Dr Babović tim pripremio za Vas. Prijavite se na naš newsletter.