PRP tretman metoda krvnom plazmom


PRP tretman metoda podmlađivanja matičnim ćelijama


Da li ste znali da naše telo u sebi ima mogućnost da regeneriše i leči tkivo na svim delovima kože?

Matične ćelije čine to svaki dan tokom celog našeg života. A upravo to radi i PRP tretman.

Ova terapija je poznata i kao PRP tretman podmlađivanja vlastitom krvnom plazmom. Ovom terapijom (platelet rich plasma) se u kožu čoveka ubrizgava njegova sopstvena krvna plazma tehnikom mezoterapije. PRP tretman na prirodan način podstiče stvaranje kolagena, obnavlja volumen istanjene kože i stvara nove krvne sudove.


Šta je PRP tretman krvnom plazmom?

Krvna plazma bogata trombocitima se više od trideset godina uspešno koristi u ortopediji i kardiologiji za procese bržeg zarastanja tkiva. Nakon toga, PRP plazma tretman je počeo da se koristi i u estetskoj dermatologiji zbog mnogobrojnih lekovitih faktora koje dobijeni serum sadrži.

PRP metoda podmlađivanja matičnim ćelijama je potpuno prirodna metoda aplikovanja sopstvene krvne plazme bogate trombocitima u tkivo pocijenta. Dobija se centrifugiranjem krvi, a serum koji se injektira u kožu je pun trombocita kojih ima i do četiri puta više nego što je uobičajeno.

Trombociti su poznati i po svojoj važnosti u zgrušavanju krvi, ali sadrže i brojne faktore rasta i bioaktivne proteine koji utiču na regeneraciju tkiva i podmlađivanje.

Trombocitni faktori rasta i matične ćelije pomažu stvaranje novog kolagena i krvnh sudova, obnavljaju i poboljšavaju oštećenu kožu i poništavaju znake starenja. Oni imaju snažan efekat u podmlađivanju, regeneraciji i revitalizaciji kože.

Ovaj tretman se naziva još i „Drakula lifting“ ili „Vampirksi tretman“. Kratka npomena, PRP tretman i mezoterapija lica u kombinaciji daju izvrsne rezultate u podmlađivanju (a tome više ispod).

PRP tretman metoda krvnom plazmom matičnim ćelijama

PRP metoda krvnom plazmom podmlađivanja matičnim ćelijama

PRP metoda krvnom plazmom podmlađivanja matičnim ćelijama


PRP krvnom plazmom matičnim ćelijama

Koji problemi se tretiraju PRP terapijom?

Ovom metodom se postiže mladalački izgled kože, povećava se elastičnost i zategnutost, ožiljci na koži postaju manje vidljivi, poboljšava se stanje aknozne kože, ubrzava se proces oporavka posle nekih estetskih intervencija, vidljivo je smanjenje bora.

PRP metoda je izbor poslovnih i zauzetih ljudi, sa malo slobodnog vremena, koji žele postepeno i primetno poboljšanje izgleda kože.

Indikacije i problemi koji se tretiraju PRP metodom su:

- Umoran izgled lica i podočnjaci
- Fine linije i bore
- Starenje i opuštena koža
- Ožiljici od akni
- Tanka i proređena kosa
- Loša tekstura kože i loš ten
- Nepravilnosti na koži
- Proširene pore na licu
- Opuštena kože vrata i dekoltea


Ova metoda vrlo stimulativno deluje na predeo oko očiju i koristi se za podizanje gornjih kapaka, tamnih kolutova oko očiju, kesice itd. Takođe veoma povoljno utiče na podmlađivanje i rejuvenaciju kože lica, vrata, dekoltea i šaka. Koriguje fine linije bora i povećava volumen usana. Smanjuje strije i celulit.


Kako se izvodi?

Procedura je jednostavna i počinje pregledom od strane lekara specijaliste. Nakon toga, vadi se krv iz vene pacijenta kako bi se iz nje izdvojili trombociti koji otpuštaju faktore rasta, a odbacili eritrociti i leukociti. Krv se obrađuje u centrifugalnoj mašini.

U pitanju je aparat koji uz pomoć centrifugalne sile u potpunosti odvaja crvena krvna zrnca od seruma. U tako dobijen serum se dodaju aktivne supstance koje podstiču trombocite da otpuštaju faktore rasta (growth faktore).

Tokom procesa centrifugiranja koncentracija trombocita i faktora rasta u krvnoj plazmi se povećava između 5 i 10 puta. Kako bi se trombociti aktivirali u ovako izdvojenu plazmu se dodaje kalcijum hlorid. Eliksir koji se dobija oslobađa toplotnu energiju u dodiru sa kožom i tkivom i aktivira matične ćelije koje su povezane sa ulogom kože da proizvodi kolagen i elastin.

Regija na kojoj se vrši aplikacija je pre toga pripremljena i očišćena hirurškim antisepticima. Na kožu se prethodno nanese anestetik krema, kako bi bol u toku tretmana bila svedena na minimum.

Centrifuglani pročišćeni serum se injekcionim putem ubrizgava u oštećeno ili povređeno tkivo. Postupak se radi tankim iglicama, tehnikom mezoterapije. Aplikovani trombociti otpuštaju growth faktore tokom 7 do 10 dana od urađenog tretmana.

Na ovaj način se postiže bolja hidriranost i prokrvljenost kože. Ona je nahranjena i dobija više kiseonika.

Sistemi za uzimanje krvi su sterilni, špricevi su za jednokratnu upotrebu i koriste se posebni uređaji namenjeni za dobijanje plazme bogate trombocitima.

PRP tretman metoda krvnom plazmom matičnim ćelijama


Da li je bezbedan?

PRP metoda je bezbedna i ne izaziva alergijske reakcije, jer se za njenu upotrebu koristi samo najbolji materijal koji koža i tkivo prepoznaju kao svoj lični deo. Idealna je za osetljivu kožu koja reaguje na razne hemijske preparate i zbog toga je ovo najsigurnija metoda za podmlađivanje bez posledica.

Tretman je u potpunosti netoksičan, hipoalergen i ne zahteva vreme oporavka.

Propratni fenomeni poput blagog otoka i modrica su mogući. Oni se povlače u roku od 24 sata.

Ova neinvazivna metoda daje neodoljive rezultate u tretiranju različitih problema vezanih za kožu. Razlika u odnosu na injekcionu primenu kortikosteroida je što kod PRP metode ne postoji rizik od posledičnih ruptura tetiva, mišića i ligamenata i nema lokalnog slabljenja tkiva.

Ukoliko se posle terapije pojavi bol koji duže traje, treba se obratiti lekaru i koristiti isključivo terapiju koju on odredi. Terapija zavisi od indikacija, odnosno estetske procedure, oboljenja, sportskih povreda itd.

Nije dozvoljena samostalna upotreba lekova kao što su aspirin, andol, brufen, voltaren i dr.


Koliko traje tretman?

Sama procedura traje svega 15 do 30 minuta, dok je ukupan boravak na klinici oko sat vremena. Po završetku procedure pacijent može da se vrati svojim svakodnevnim aktvinostima bez bilo kakvog vremena oporavka.

Ovom metodom podmlađivanja koži se vraćaju jedrina, sjaj i volumen, smanjuju se bore, poboljšava se tonus kože, a tretiranjem kože glave podstiče se rast nove kose.


Kome se tretman preporučuje, a kome ne?

Tretman se preporučuje osobama koje žele da kontrolisano stare i osveže svoje lice, a da pri tome izbegnu agresivne tretmane.

Ova metoda se ne radi kod trudnica i osoba koje su alergične na anestetik. Takođe, PRP metoda se ne primenjuje u slučajevima disfunkcije trombocita, trombocitopenije, autoimunih oboljenja, sepse, akutnih bolesti, hroničnih bolesti jetre i kod bolesnika na antikoagulantnoj terapiji.
PRP tretmanRelativne kontraidikacije za PRP terapiju su:

- Primena kortikosteroida 4 do 6 nedelja pre intervencije
- Upotreba antiinflamatornih lekova nedelju dana pre tretmana
- Autoimuna oboljenja koštano-zglobnog sistema
- Hronična oboljenja bubrega i jetre
- Operacija mesec dana pre PRP procedure


Koliko je tretmana potrebno, kada su vidiljivi rezultati i koliko traju?

Radi postizanja najboljih rezultata preporuka je da se procedura obavlja 3 do 5 puta godišnje sa pauzama od 4 do 6 sedmica između tretmana. Ne postoji ograničenje kada je reč o broju tretmana koji se mogu obavljati tokom godinu dana. Razlog tome je što se serum dobija iz pacijentove krvi te ne postoje nikakvi faktori rizika.

Međutim broj tretmana se uglavnom određuje individualno u zavisnosti od stanja same kože. Stoga je preporuka da se pre prvog tretmana zakaže konsultacija sa lekarom koji će pacijenta posavetovati o svemu što ga zanima.

Par dana nakon tretmana vidljivo je opšte poboljšanje u vlažnosti, strukturi i tonusu kože. Nakon 3 do 6 nedelja počinje razvoj novog kolagena i krvnih sudova. U narednih tri do šest meseci dolazi do smanjenja bora.

PRP metodom se postižu dugotrajni rezultati, koji vremenom postaju sve uočljiviji, a ogledaju se u potpunoj revitalizaciji i regeneraciji kože. Time se dugoročno ulaže ne samo u lep izgled kože nego i u njen kvalitet.


Kako se ponašati pre, a kako posle PRP terapije?

U okviru pripreme za tretman potrebno je da klijenti ne konzumiraju alkohol 3 dana pre procedure, kao i da unose dovoljnu količinu tečnosti. Najbolje je da to bude voda, oko 2 litra dnevno. Osobe koje imaju problema sa niskim trombocitima, ispod 150.000/ml, ne mogu očekivati uspešnost tretmana , jer su nosioci terapijskog efekta upravo trombociti.

Takođe je potrebno sedam dana pre odlaska na PRP terapiju prestati uzimati NSAIL i kortikosteroide. Neophodno je pre same terapije pojesti kaloričan obrok.

Posle PRP terapije se sprovodi nega prema savetu lekara, uz obaveznu zaštitu od sunca. Preporučuje se i intenzivna hidratacija lica. Kao i pre tretmana tako se i posle ne smeju koristiti lekovi na bazi acetil-salicilne kiseline (Aspirin, Andol, Midol ni NSAIL), jer ovi lekovi sprečavaju aktivaciju trombocita i umanjuju efekat tretmana.


Koje su prednosti PRP tretmana podmlađivanja kože lica?

- Bezbedna procedura sa minimalnim periodom oporavka
- 100% prirodan tretman
- 1 tretman dovoljan za rešavanje mnogih problema kože
- Poboljšanje kvaliteta i tonusa kože
- Bezbedno tretiranje svih tipova kože
- Dugoročan efekat


Ova metoda se koristi i kod sportista:

- Sportisti posle određenih povreda i stanja žele da se što pre vrate takmičarskim aktivnostima i zato se opredeljuju za ovaj vid intervencije.


Kombinacija PRP tretmana sa ostalim terapijama podmlađivanja

Savremen i ubrzan način života nameće potrebu da procedure traju što kraće, da se pacijenti što brže vraćaju svojim svakodnevnim aktivnostima, kratak period oporavka, minimalan rizik za nastanak neželjenih reakcija i vidljivo poboljšanje.

Zbog toga je kombinacija PRP tretmana sa ostalim terapijama za podmlađivanje korak bliže savršenom izgledu. Ovaj tretman daje odlične rezultate u kombinaciji sa mezoterapijom, laserskim tretmanom i hijaluronskim filerima.

Regije koje se mogu tretirati PRP metodom u kombinaciji sa ostalim terapijama za podmlađivanje su:

- lice
- vrat
- dekolte
- šake
- kosa
- predeo oko očiju
- koristi se u tretmanu strija i celulitaPRP metoda

Mezoterapija i PRP?

Redovnom negom mezoterapijskim koktelima i faktorom rasta održava se tonus i svežina kože. Na taj način se značajno doprinosi usporavanju starenja kože. Ovim zajedničkim tretmanom se potencira prirodan mehanizam regeneracije kože lica i tela.

Novosintetisani kolagen, proteini i poboljšan protok krvi dovode do remodeliranja kože, popravljanja njenog tonusa i elastičnosti. Plazma injektovana u tretirano područje dovodi do stimulacije fibroblasta kože, koji produkuju nov kolagen i ostale komponente ekstraćelijskog matriksa (elastin, hijaluronska kiselina, glikoproteini itd).

PRP se sastoji od visoke koncentracije trombocita iz uzorka krvi od samog pacijenta koji oslobađaju faktore rasta. Faktori rasta, oslobođeni od strane trombocita stimulišu ćelije kože da proliferišu, što dovodi do reparacije i poboljšanja volumena kože kao i podmlađivanja.

Osim toga, faktori rasta stimulišu i proizvodnju novog kolagena, koji povećava elastičnost kože i dovodi do zatezanja.


PRP kose?

Dobra vest za svakoga ko ima tanku kosu ili problem sa gubitkom kose je da faktori rasta mogu pomoći u stimulaciji aktivnosti folikula kose i podstaći novi rast vlasi. Ovaj tretman dokazano povećava broj dlaka kose, njenu debljinu i podstiče faze rasta.

PRP kose se radi na taj način što se prethodno od pacijenta uzme 20 do 50 ml krvi iz vene, sa laboratorijskim sredstvima. Iz ove krvi se u specijalnoj centrifugi odvaja plazma bogata trombocitima. Ako se tretman radi istovremeno sa usađivanjem kose, onda pacijent ne oseća ništa, zato što se postupak radi na porvršini glave koja je pod anestezijom.

Uloga PRP u porastu kose kod androgene alopecije muškarca i žene je demonstrirana in vitro. Povoljan učinak in vivo dokazan je stimulacijom rasta kose i povećanjem gustoće pri tretmanu PRP pre transplatacije kose (dermoskopski dokazano), analiza nakon tretmana (PH) pokazala je povećanje debljine epidermisa i broja folikula.

Proces je veoma precizan sa injekcijama koje se ubrizgavaju u kožu glave i cela procedura traje manje od pola sata.


Tretman se koristi kod pacijenata koji imaju:

- Probleme sa opadanjem kose
- Tanku, proređenu kosu i difuzan gubitak kose
- Androgenu alopeciju


Za postizanje najboljih rezultata ključna je konzistentnost. Tretmani se izvode jednom mesečno u prva tri do četiri meseca, a nakon toga na svakih tri do šest meseci, u zavisnosti od pacijenta. Prvi rezultati koji se primete jesu smanjeno opadanje kose, praćeno regeneracijom vlasi i njenom povećanom dužinom.


Laser i PRP terapija?

Za osobe koje se plaše iglica, terapija PRP se može aplikovati u kožu i bez igle. Tada se ova metoda radi u kombinaciji sa laserskim podmlađivanjem. Kombinovanje ove dve antiage metode daje snažan efekat jer udružuje dejstvo laserskog podmlađivanja sa stimulacijom regeneracije pomoću krvne plazme.

Laser pravi mikrootvore u koje se plasira centrifugirani serum iz krvne plazme, što garantuje da je ova procedura komforna za pacijenta.

Tretman PRP terapije i lasera ima kumulativno dejstvo dve metode. Laserski piling čini da se koža izjednačava, podsiče stvaranje novog kolagena, a uz to ovaj tretman ima protivupalno i regenerativno dejstvo. Sve to utiče na poboljšanje kvaliteta same kože koja se tretira.

Kombinacija tretmana se radi na taj način što se prvo laserom prelazi regija koja se odredi (samo lice, ili lice i vrat), uz stalno hlađenje kože, nakon čega se na regiju nanosi centrifugovana sopstvena krv sa koncentrovanim trombocitima i faktorima rasta.

Tokom laserskog tretmana na koži se prave mikro kanali. PRP tretmanom se, po završenom laserskom tretmanu, u tako pripremljenu kožu ubacuje mnogo više hranljivih materija nego samo izolovanim PRP tretmanom. Zajedno ova dva tretmana traju do 120 minuta.

PRP metoda u kombinaciji sa laserom dodatno doprinosi proizvodnji kolagena. To znači da se svakim sledećim tretmanom koža dodatno popravlja, a njena ulegnuća i neravnine su popunjene. Stvara se novo i mlado tkivo koje je regenerisano.

Kombinacija PRP metode i lasera se preporučuje svima koji žele maksimalne komplementarne i sinergističke efekte podmlađivanja. Ovim metodama se mogu raditi delovi tela kao što su lice, ruke, vrat i dekolte.


PRP tretman i hijaluronski fileri?

Kombinacija podmlađivanja kože PRP tretmanom i hijalurnoskim filerima dovodi do novih mogućnosti estetksih korekcija. Plazmalifting podmlađuje kožu i regeneriše je dok hijaluron uklanja površinske bore i vraća volumen licu.

PRP tretman deluje na kožu iznutra usporavajući procese starenja kože, podmlađuje i hrani ćelije, bori se sa aknama, ožiljcima, pegama, borama, opuštenom i suvom kožom. Sa druge strane, hijaluronska kiselina je jedan od glavnih sastojaka kože, koji joj daje čvrstinu, elastičnost i mladalački izgled.

Hijaluronska kiselina ima izuzetno veliku moć vezivanja vode. Dodavanjem određene doze hijalurona u krvnu plazmu moguće je korigovati određene nedostatke na koži (bore na čelu, između obrva, oko usana, na bradi, podočnjake) kao i dodati volumen, koji rezultira u zategnutoj, elatičnoj, zdravoj koži lica.

Uz kombinaciju ovih postupaka se na prirodan način podstiče regeneracija i oporavak tkiva na licu, ublažavaju se bore i poboljšava se tonus kože. Koža dobija više kiseonika, hranjivih materija i bolju hidrataciju. Takođe dolazi do produkcije kolagena što dodatno popravlja strukturu kože koja postaje glatka, elastična i zategnuta.

Kombinacija metoda plazmaliftinga i hijalurona namenjen je osobama koje imaju izražene bore na čelu, između obrva, oko očiju i/ili oko usta i opuštenu kožu lica.


Iskustva korisnika PRP tretmana?

Za osobe koje su gadljive na krv i ne vole preterano igle, ovaj postupak može biti odbojan. Pacijenti se slažu da se za vreme terapije ne oseća bol, nego samo blago peckanje. Međutim, najveći šok nastaje nakon tretmana. Lice je tada crveno i otečeno, a često se javljaju i modrice.

Treba imati na umu da je sve ovo samo normalna reakcija kože. Kako bi se smirila upala, hirurg preporučuje kremu koja hidrira i štiti kožu, a poželjno je koristiti i led kako bi otok splasnuo.

Rezultati PRP tretmana su više nego zadovoljavajući. Efekti su vidljivi dugo nakon tretmana, a koža je vidno podmlađena, osvežena i jedra.

PRP procedura je stara preko 30 godina. Lekari je konstanto usavršavaju, ali u odnosu na ostale metode koje rade u korist podmlađivanja kože, PRP metoda je jedina koja stimuliše kožu na prirodan način, koristeći sopstvenu krvnu plazmu kako bi joj vratila elastičnost i tonus.

Rešenje je dakle u nama samima, u vlastitom organizmu. Ako naše telo krije mogućnost da regeneriše i leči tkivo, ništa nam više nije potrebno. Formula za večnu mladost je u našim rukama. Samo treba da je iskoristimo na pravi način.

 

 

 

 

 

 

Ukoliko želite da dobijate redovne informacije o novim tretmanima, akcijama koje je Dr Babović tim pripremio za Vas. Prijavite se na naš newsletter.