Gubitak kose alopecija dijagnozaTerapija tretman metoda rešenje


Šta je alopecija?

Alopecija ( area - prazno mesto ) predstavlja reverzibilan, lokalizovan gubitak kose, u vidu kruznih ili ovalnih ploca dok se proces gubljenja dlake zbog bolesti naziva se efluvijum. Iako se ovo oboljenje moze javiti kod oba pola, najcesce se srece kod zenskog pola izmedju 5. i 30. godine. Patogeneza ovog oboljenja se odlikuje ranim prelaskom anagenog ( faza aktivnog rasta ) u telogeni ( faza mirovanja ) folikul, sto za posledicu ima ispadanje dlake. Medjutim, folikul iako je ostecen ima sposobnost da se regenerise pa se porast kose moze ponovo ocekivati.

Šta uzrokuje alopeciju? - Gubitak Kose

Autoimuna priroda bolesti se najcesce srece. U 25 % slucajeva javlja se porodicna pojava bolesti sa autosomalno dominantnim tipom nasledjivanja. Faktori kao sto su emocionalni stres, hronicni zapaljenski nadrazaji i endokrine disfunkcije takodje mogu provocirati alopeciju.

Gubitak kose alopecija dijagnoza terapija tretman metoda

Gubitak kose alopecija dijagnoza terapija tretman metoda rešenje

Gubitak kose brade dlake alopecija dijagnoza terapija tretman metoda


Kako izgleda klinička slika?

Karakteristican znak za alopeciju je “ znak usklika “ gde se distalni deo dlake lomi sa longitudinalnim rascepima dok se donji deo stanjuje i zavrsava “ glavicom “ telogenog korena. Promene se najcesce nalaze u kosi ali mogu zahvatiti i obrve, bradu, trepavice i druge delove koze. Pocetna lezija je obicno jasno ogranicena, okrugla ploca, precnika od nekoliko centrimetra sa potpunim nedostatkom dlake dok je koza edematozna i boje slonove kosti. Ofijaza ( ophis – zmija ) predstavlja sirenje alopecije duz kapilicijuma. Kod tezih oblika srecu se i promene na noktima a moze se javiti i katarakta. Najtezi oblik ovog oboljenja naziva se alopecia universalis gde se pored gubitka kose javlja i gubitak dlaka na bradi, trepavica, pubicnih i aksilarnih dlaka.

Kako se postavlja dijagnoza?

Dijagnoza alopecije areate se postavlja na osnovu klinicke slike.

Koja se terapija - tretman preporučuje?

U lokalnoj terapiji alopecije najcesce se koriste jednom dnevno kortikosteroidne masti ili 1% cignolin. Vecina dermatologa smatra da lokalna imunoterapija ima najbolji efekat. Ona se sastoji u izazivanju kontaktne senzibilizacije koze visoko alergogenim supstancama. Ove supstance, po principu antigene kompeticije, izazivaju svrab i eritem nakon cega dolazi do porasta kose. Kod tezih oblika primenjuje se oralna kortikosteroidna terapija. Uspeh se postize i oralnom PUVA terapijom.


 

 

 

 

 

 

Ukoliko želite da dobijate redovne informacije o novim tretmanima, akcijama koje je Dr Babović tim pripremio za Vas. Prijavite se na naš newsletter.