Lasersko uklanjanje bradavica mladeža radiotalasnom metodom


Bradavice su ružne izrasline na koži i teško se otklanjaju. One se obično javljaju kao posledica nekog virusa koji se pojavio u telu. Mogu da se jave na raznim mestima na koži, ali srećom, postoje efikasne metode kako bi se one otklonile. Bradavice su obično male, grube i tvrde izrasline koje su obično ne menjaju boju kože.

Često se javljaju kao benigne promene na koži, koje su uzrokovane virusima i sve mogu da budu zarazne. U većini slučajeva pojavljuju se na rukama i nogama, međutim, nije isključeno da se pojave i na drugim delovima tela. Često su posledica oslabljenog imunog sistema, lako mogu da se prenesu, i da se šire i množe na koži.

Lasersko uklanjanje bradavica mladeža radiotalasnom metodom

Lasersko uklanjanje bradavica mladeža

U našoj dermatovenerološkoj ordinaciji u Beogradu postupak se vrši IRRADIA laserom. Ovaj laser je najefikasniji u lečenju patoloških stanja kože:

- Acne vulgaris
- Herpes simplex
- Herpes zoster
- Ožiljci
- Ekcemi
- Dekubitusi

Koliko je tretmana potrebno da bi se bradavice efikasno ukonile?

U zavisnosti od patologije lečenja, radi se serija od 6 do 9 tretmana.

Uklanjanje laserom je metoda tokom koje se u terapiji koristi laserski zrak. Način zagrevanja i isparavanja bradavice isti je kao i kod radiotalasnog uklanjanja, koji deluje isto kao i anestezija. Zarastanje traje nešto duže nego kod ostalih metoda zato što se tokom intervencije koža mnogo više oštećuje.

uklanjanje bradavica


Šta su bradavice i kako nastaju?

Bradavice su izrasline na koži, koje mogu da se osetem dodirom, jer na tom mestu koža grublja. Njihova površina je neravna, a boja im se ne najčešće ne razlikuje od ostatka kože. Ponekad su tamnije boje, bez izraslina. To zavisi od mesta na telu gde su se pojavile, i od njihovog tipa.

Bradavice najčešće izaziva humani papiloma virus (HPV). One uglavnom nastaju kao posledica nekog virusa, dok se ponekad javljaju i zbog genetske predispozicije.

Uklanjanje bradavica se vrši tako što se sa površine kože odstanjuje bradavičasto tkivo. Ova intervencija treba da se obavi čim se pojavi bradavica, jer je ona najčešće infektivna i može da se proširi i na druge delove tela, kao i na osobe sa kojima se dolazi u kontakt.

U savremenoj medicini postoji čitav niz efikasnih metoda i terapija za njihovo otklanjanje. Neke od njih su:

- Kriohirurgija ili tretmani tečnim azotom,
- Elektrofluguracija radiotalasima,
- Lasersko uklanjanje,
- Uklanjanje preparatima koji sadrže salicilnu kiselinu iliti, drugačije nazvano tretman aplikacije citostatskog preparata koje se ubrizgava samo u tkivo bradavice.


Uklanjanje Mladeža Beograd

Gde se najčešće javljaju bradavice?

Najčešće se javljuju na prstima šaka i uz nokat, kao i na nadlanicama. Češće se javljaju kod osoba koje imaju naviku da grickaju nokte ili kada na neki drugi način dođe do povređivanja kože na rukama. Javljaju se iznad kože i to često u vidu crnih i tamnih tačaka na površini. Ova promena se dešava zato što se tu nalaze završeci krvnih sudova.

- Na stopalima se bradavice javljaju u nivou kože. To se dešava zato što se javlja pritisak tokom hodanja.

- Bradavice se često javljaju i u grupama. Zaravnjene bradavice su obično manje od običnih i na dodir su glatke. Ova vrsta bradavica se često javlja u velikom broju i u isto vreme. Mogu da se pojave bilo gde na koži, dok se kod dece obično javljaju u predelu lica. Kod odraslih muškaraca taj deo je brada, a kod žena su noge.


Kako se prenose bradavice?

Bradavice mogu da se prenesu i direktnim i indirektnim kontaktom. Vreme inkubacije često traje i do nekoliko meseci. Oni pacijenti kojima je oslabljen imuni sistem su skloniji su infekciji.

U zavisnosti od mesta pojavljivanja, kao i tipa HPV virusa, razlikuju se tipovi virusnih bradavica.hirurško uklanjanje mladeža

Koje vrste bradavica postoje

Postoji 7 tipova bradavica:


- Obične bradavice (verrucae vulgaris): Ove bradavice se mogu pojaviti bilo gde na licu ili telu. Najčešće se javljaju na šakama, stopalima ili kolenima. Obično im je površina gruba, kružnog oblika i kruta. Ova vrsta bradavica se najviše širi kada je koža vlažna ili je mehanički povređena.

- Zaravnjene bradavice (verrucae plane): Ove vrste bradavica se obično javljaju na vratu, licu, grudnom košu i stomaku.

- Končaste bradavice: Končaste bradavice se javljuju na kapcima, licu, vratu, usnama, vratu, pazuhu i preponama. Izgledaju kao hrapavi končić koji raste iz jedne osnove.

- Moluske bradavice (molluscum contagiosum): Moluske bradavice se javljaju u obliku mehurića ili bubuljica, te ih zbog toga pacijenti ni ne smatraju odmah bradavicama. Ove bradavice su izuzetno zarazne i brzo se šire, te se u ovom slučaju preporučuje brzo lečenje. Često se javljaju kod mlađe populacije i dece.

- Mozaične bradavice: Mozaične bradavice se javljaju na stopalima u obliku ploče i mogu da budu veoma bolne, jer stopalo trpi težinu celog tela. Često ih pacijenti mešaju sa kurjim okom. Šire se brzo i lako, a teško se leče.

- Polne ili genitalne bradavice – kondilomi: Polne bradavice javljaju se oko genitalija i na samim genitalijama. Prenose se polnim putem. Najčešće su oblika koji liči na pečurku ili karfiol. Vreme inkubacije ovih bradavica je od 2 do 6 meseci.

- Bradavice oko nokatnih ploča i ispod njih: Ove bradavice se pojavljuju oko nokatne ploče. Imaju nejednake ivice koža je jako tvrda. One mogu da oštete zdrav rast noktiju i da potpuno izdignu ploču nokta. Za vreme lečenje je veoma teško izabrati metodu nakon koje neće ostati trajno oštećenje izgleda noktiju.

Lasersko uklanjanje bradavica mladeža radiotalasnom metodom


Obične bradavice (verrucae vulgaris)

Obične bradavice mogu da se pojave bilo gde na telu. Najčešće se javljaju na vrhu prstiju, na kolenima i stopalima. Kružnog su oblika, čvrste i grube površine. Svako oštećenje kože može da vodi ka stvaranju novih bradavica. Koža je posebno osetljiva i podložna širenju bradavica kada je naskvašena ili nakon mehaničkog pilinga.


Zaravnjene bradavice (verrucae plane)

Zaravnjene bradavice imaju karakterističan oblik i pojavljuju se na celoj površini lica. Tokom terapije, one moraju da budu uklonjene znatno pliće, nego što je to slučaj kod običnih bradavica. Nakon uklanjanja je neophodno da se primeni lokalna terapija, kako se ne bi ponovo javile.


Končaste bradavice

Končaste bradavice izgledaju kao duguljasti, hrapavi končići, koji rastu iz jedne baze. Karakteristična mesta za njihovo pojavljivanje su oči, usta, vrat, kao i sva druga mesta na licu.


Moluske bradavice (molluscum contagiosum)

Moluske su bradavičasti izraštaju koji kada se jave imaju oblik kupolastih papulica na koži. Veličina im je od 2 do 6 mm, imaju normalnu boju i staklastu površinu sa centralnim pupčastim udubljenjem. Obično se ne javlja nikakva tegoba, osim u slučaju kada je u pitanju hronična iritacija ili ako se povrede, kada dolazi do njihove inflamacije (upale), naglog rasta i bolova.

Molluscum contagiosum virusi koji pripadaju gupi Poxvirusa su uzročnici nastanka. Do infekcije ovim virusom se dolazi pri neposrednom kontaktu sa obolelom osobom. Obzirom da su virusnog porekla, postoji mogućnost da se samostalno šire po telu sa jednog mesta na drugo i da se virus prenese osobama sa kojima je pacijent u bliskom kontaktu.

Lasersko uklanjanje bradavica mladeža radiotalasnom metodomUklanjanje Mladeža Beograd

Mozaične bradavice (bradavice na stopalima – mozaične)

Ove bradavice se pojavljuju na površinskom delu kože stopala. Pošto trpe pritisak celog tela, mogu da budu veoma bolne i da ometaju normalno hodanje. Pacijenti ih često ne razlikuju od kurijeg oka (klavusa), i zbog toga se ne obrate lekrau, odnosno dermatologu na vreme. Kod ove vrste bradavica se često dešava da se stvori mozaik, odnosno ploča na stopalima. One se veoma lako i brzo šire, a jako se teško leče, jer su izuzetno duboke. Ukoliko se sa tretmanom započne na vreme, mnogo ih je lakše izlečiti.


Polne ili genitalne bradavice – kondilomi

Kondilomi su polno prenosiva bolest koja je zarazna i koju uzrokuju određeni tipovi HPV virusa. HPV virus je može da kod žena izazove rak grlića materice, tako da odmah po otkrivanju virusa treba početi sa lečenjem.

Prenošenje kondiloma

Humani Papiloma Virus (HPV) se najčešće prenosi putem polnog odnosa, nevažno da li je u pitanju običan, analni ili oralni seks u pitanju. Kondilomi se, sa druge strane, prenose i kada se dođe u direktni kontakt sa zaraženom kožom il sluzokožom.

Simptomi ovih bradavica su uglavnom male roze tačkice ili narasli plikovi. Ponekad se javlja samo jedan plik (šiljasti kondilomi), koji izgledaja kao mala bradavica. Mogu izgledati i kao crvene, roze i bele fleke na koži koje se javljaju u genitalnom predelu. To su takozvani ravni kondilomi, jer su u ravni kože i ispoljavaju se promenom boje tkiva.

Kod lečenja polnih bradavica važno je da se oba partnera istovremeno leče.

Na koji način se šire i kako sprečiti

Kako sprečiti širenje bradavica – saveti:


- Nemojte da češete bradavice, iako one svrbe. Češanjem se lako rasejavaju.
- Nemojte da ih sami odsecate ili pokušate otklanjanje.
- Kada se nalazite u sportskim salama ili na bazenima, nemojte da hodate bosi, jer se tako virusi najlakše prenose.
- Ukoliko se bradavice pojave na vratu, treba preduzeti mere opreza kako se ne bi proširile.
- Možete smanjiti mogućnost zaraze kože ako pažljivo operete vrat i osušite ga tapkanjem umesto trljanjem.
- Primena proizvoda za uklanjanje bradavica ili lek, može biti efikasniji nakon ovog postupka. To je zato što on može da prodre duboko u bradavicu nakon što je gornji sloj uklonjen. Ponavljanje čišćenja i lečenja na kraju će dovesti do toga da se rešite većine bradavica.


Mere opreza

- Veoma je važno je da vam bradavice nikad ne krenu da krvare, s toga se preporučuje dodatan oprez.
- Ne bi trebalo da drugom članu porodice dozvolite da koristi bilo koji od vaših predmeta (peškira, ubrusa...) za njegu ili čišćenje, kako se bradavice ne bi dalje širile.


Ostale terapije za lečenje bradavica

Savremena medicina i druge načine za uklanjanje bradavica, a koja će se mera primeniti zavisi od mesta na kojem su nastale, kao i od toga koliko su velike.


Skidanje bradavica radiotalasima

Uklanjanje bradavica radiotalasima je najefikasnija metoda kojom se uklanjaju bradavice sa kože ili sluzokože, u zavisnosti od toga gde se pojave. Intervencija se obavlja primenom lokalne anestezije. Anestezija može da bude u obliku kreme (EMLA) i ona se nanosi na kožu sat vremena pre intervencije. Može da bude i anestezije iglom koja je najmanjeg prečnika i koja se ubrizgava direktno u područje gde se nalazi bradavica.

Prva vrsta anestezije je pogodna kada dođe do promena na licu, vratu i genitalijama. Kada se promena nalazi na stopalima, šakama ili ukoliko je velika preko 5 mm, neophodna je anestezija iglom, kako bi intervencija bila bezbolna.

Nakon što se da anestezija, radiotalasima se prelazi površina bradavice, pri čemu ona ispari. Tokom intervencije na stopalima i šakama je, nakon radiotalasa, potrebno da se uradi kiretaža bradavice, kako bi lekari bili sigurni da je koren bradavice uklonjen.

Ova vrsta intervencije ostavlja suvu krastu, a ponekad i udubljenje u koži. Tokom naredne dve nedelje krasta se izdiže i popunjava udubljenje. Posle otpadanja kraste, na tom mestu ostaje mlada koža na kojoj nema izraslina.

Dva meseca nakon uklanjanja bradavice, boja kože na kojoj je bila se izjednačuje sa okolnom kožom. Ukoliko je promena bila veća od 5 milimetara, postoji mogućnost da koža ostane svetlija na mestu gde je bradavica uklonjena.

Nakon uklanjanja bradavica na ovaj način, poželjno je da se mesto na kome je intervencija vršena, tretira samo uz antibiotski prašak.


Tečni azot

Uklanjanje tečnim azotom (krioterapija) je intervencija tokom koje se vrši zamrzavanje tkiva bradavice. Na ovaj način, formira se podliv ispod promene i krasta sa kojom bradavica otpada. Međutim, mana kod ove procedure je u tome što je neprecizna, i dugo traje.

Takođe, oštećenjem kože okolnog tkiva, prskanjem tečnog azota, virus može da se proširi i na okolinu kože. Pošto je nemoguće da se proceni dubina do koje se zamrzava tkivo, velika je mogućnost da se nakon nekoliko meseci bradavica pojavi na istom mestu.

Ovo je metoda koju uglavnom primenjuju HIV pozitivni pacijenti, jer nema isparenja.


Salicilna kiselina

Preparati sa salicilnom kiselinom su metoda kojom se postepeno ljušti tkivo bradavice. Ova terapija se koristo samo kod bradavica koje su površno smeštene.


Citostatski preparati

Ova metoda se sastoji od aplikacije citostatskog preparata u samo u tkivo bradavice. Ona je potpuno bezbedna i ne dolazi do formiranja rane na mestu bradavice. Tokom ove terapije vrši se od dva do pet tretmana jednom u mesec dana.


Korišćenje krema za uklanjanje bradavica

Preparati čijim nanošenjem nastaje iritacija i imunološka reakcija koja dovodi do povlačenja bradavica su Imiqimod 5% (Aldara) krem ili Podofilotoxin krem. Metode su skupe i dugo traju, sa najvećim procentom ponovnog pojavljivanja virusa.


Kauterizacija

Kauterizacija je medicinski tretman pod kojim se podrazumeva spaljivanje bradavica električnim putem. Zbog korišćenja električne struje u samom tretmanu, ova metoda se zove još i elektro hirurgija. Osim za bradavice, ona može da se koristiti i za uklanjanje drugih tipova kožnih promena poput mladeža.


Postupak terapije

Krioterapija tečnim azotom se retko koristi za lečenje malignih promena na koži. Tečni azot se uglavnom primenjuje u vidu spreja, iz boce pod pritiskom, koja ima usmerivač mlaza. Ponekad se koristi štapić sa vatom na vrhu koji je umočen u azot. Ova terapija se radi bez primene anestezije, iako sam proces može da bude malo bolan. Obično traje nekoliko sekundi, i to zavisi od debljine i vrste promene koja treba da se leči.

Tokom tretmana zaleđena koža postaje bela i potrebno je nekoliko minuta da se odledi kako bi se vratila normalna temperatura. Kada prođe nekoliko sati ili, u nekim slučajevima, i nekoliko dana nakon tretmana, obično se pojave mehuri, koji se potom pretvore u kraste. Nakon što se kraste oljušte, zajedno sa njima otpada i promena na koži koja je bila tretirana. Posle toga ostanu plitke ranice, kojima treba 7 do 15 dana da zarastu.

Terapeuti obično savetuje pranje tretiranog mesta vodom i blagim sapunom, a nakon toga da se primene antibiotske kreme, kako bi se sprečila eventualna infekcija. Promene ne treba češati i na silu skidati krastice zato što bi se u tom slučaju mogli pojaviti ožiljci. Savetuje se i striktna zaštita od sunca, jer tretirana mesta imaju tendenciju da potamne. U retkim slučajevima ih je potrebno prekrivati gazom ili flasterom.


Neželjeni efekti

Neželjeni efekti mogu da se pojave neposredno nakon primene. Najpre ih prate bolovi, i to se dešava ukoliko je promena bila dublja. Taj slučaj se obično dešava kod bradavica na koje se pojave na nozi, i može da traju nekoliko sati. Oticanje i crvenilo tretiranih mesta može da se javi odmah nakon zaleđivanja, a najčešće posle dva, tri dana. Mehuri nastaju kao posledica terapije, a posle toga se stvaraju kraste.

Kod nekih pacijenata se lako formiraju mehuri, iako to ne znači da je koža bila previše zaleđena. Mehuri se retko kad ispune krvlju, a uglavnom se ne prazne, već se čeka da se sami probuše. U izuzetno retkim slučajevima može da dođe do infekcije, i tada se obično javljaju bolovi i gnojna sekrecija.


Zaključak

Bradavice su najčešće benigne promene koje se javljaju na koži i koje su izazvane virusima. One su zarazne (mogu da se prenesu drugim osobama) i autoinokulabilne, što znači da se u koži pacijenta rasejavaju, šire i da može da im se poveća broj. Pojavljuju se svuda na telu, a lečenje zavisi od mesta i veličine. Lečenje je obično neintenzivno i kratko traje.


 

 

 

 

 

 

Ukoliko želite da dobijate redovne informacije o novim tretmanima, akcijama koje je Dr Babović tim pripremio za Vas. Prijavite se na naš newsletter.