Vrste i tretmani za uklanjanje ožiljaka od akni - ožiljciSkidanje akni - keloidi ožiljci


Bez obzira kako su nastali, ožiljci na bilo kojem delu ljudskog tela izgledaju nepoželjno i neatraktivno. Kod nekih osoba se ožiljci povlače i nestaju kako vreme odmiče, dok se kod drugih zadržavaju celi život. Sve to zavisi od raznih faktora, kao i sklonosti same kože ka nepravilnostima.

Vidljivi ožiljci dosta utiču na samopouzdanje, ali srećom postoje efikasne metode za njihovo otklanjanje. Bez obzirada li su u pitanju ožiljci od akni, povreda, operativnih rana ili opakotina svi mogu biti uklonjeni na jednostavan način bezoperativnim putem.


Rešenja - Tretmani:

- Fractora
- Fileri
- Hemijski piling
- Dermapen

Vrste i tretmani za uklanjanje skidanje ožiljaka od akni keloidi


Šta su ožiljci i kako nastaju?

Ožiljci su promene na koži koje nastaju kao prirodni proces zarastanja tkiva. Organizam na ovaj način pokušava da sanira ranu. Te rane nastaju kao posledica opekotina, posekotina, operacija, akni itd. Na ovaj način se oštećena koža zemenjuje vezivnim tkivom, odnosno snopom čvrstih kolagenskih vlakana.

Ožiljak nije elastičan jer ne sadrži vlakna elastina. Zato se često može videti kako se ožiljak raširio i istegao. Na mestu gde se ožiljak nalazi nema dlaka, lojnih ni znojnih žlezda. Izgled i dubina ožiljka zavise od oštećenja kože, genetike, tipa i kvaliteta kože, od životnog doba pacijenta i regenerativnih sposobnosti organizma.

Zarastanje ožiljaka se može pratiti po fazama obnavljanja kože. Povređeno tkivo mora da se obnovi i regeneriše. Prva faza koja se javlja posle 2 do 4 dana od nastanka ožiljka jeste zgrušavanje krvi. Tada se telo okreće borbi protiv infekcije, mikroba i stranih tela.

Sledeća etapa je obnavljanje i javlja se nakon 10 do 15 dana. Sitni krvni sudovi polako počinju da vraćaju stari oblik na mestu povrede. Organizam nadomešćuje gubitak supstanci novim tkivom sintetišući vlakna kolagena.

Ne zarastaju sve rane na isti način. Što je koža tamnija i osoba je mlađa, veći je rizik od lošeg zarastanja rane. Takođe ožiljci teže zarastaju na grudnom košu, u predelu grudne kosti, na leđima i zglobovima.

Treća etapa je sazrevanje kože. Javlja se u periodu od 2 meseca do 3 godine. Tada vlakna kolagena i elastina postaju gušća i njihov broj se znatno povećava kako bi se ponovo izgradila koža. Pravi se mreža krvnih sudova i tada raste otpornost kože, kao i njena elastičnost.

uklanjanje skidanje ožiljaka

Lezije koje se javljaju na koži mogu biti prouzrokovane:

- Raznim osipima
- Ovčijim boginjama
- Plikovima
- Ranama nakon hirurške operacije
- Posekotinama
- Ranama nakon estetskih zahvata: tetovaže, piling, epilacije
- Opekotinama
- Ogrebotinama
- Radioterapijom


Koje vrste ožiljaka postoje?

U zavisnosti od toga kako sazrevaju i kakvu formu poprimaju, ožiljci mogu biti:

- Atrofični – Ožiljci od akni ili strija
- Hipertrofični – To su ožiljci crvene do ljubičaste boje. iznad ravni kože
- Keloidni ožiljci – Genetika određuje da li će se na koži pojaviti keloidni ožiljci i javljaju se kod 4% do 5% opšte populacije, a najčešće se formiraju na grudima, ramenima i leđima.
- Ožiljci od akni – Javljaju se kod mlađe populacije i ako se ne leče mogu napraviti vidne probleme na koži lica.

Vrste i tretmani za uklanjanje skidanje ožiljaka od akni keloidi


Atrofični ožiljci

Atrofični ožiljci se javljaju ispod nivoa okolne kože. Nastaju zbog gubitka njene strukture. Predstavljaju oštećenja koja su ulegnuta i beličasta. Najčešće su to ožiljci od strija i akni.

Ožiljak u nivou kože i svetao se jednostavno uklanja medicinskim laserom, utapa se u okolnu boju kože i postaje skoro neprimetan. Npr. sveže strije koje su crvene mogu se sanirati, dok se starije one koje su bele mogu izuzetno ublažiti lečenjem aknozne kože. Takođe i ožiljke od akni je bolje tretirati dok su mladi.


Hipertrofični ožiljci

Osnovna razlika između hipertrofičnih i keloidnih ožiljaka jeste što se ovi prvi retko izdižu iznad kože. Uglavnom su roze oziljci, tvrdi su na dodir i često svrbe. Ovaj tip ožiljka lakše zarasta od keloidnog. Javljaju se oko mesec dana nakon povrede tkiva.

Ožiljci od operacija koji su iznad nivoa kože pri lečenju se ponašaju bolje od keloidnih ožiljaka i mogu se sanirati sa značajno boljim estetskim rezultatom od keloida.

Keloidni i hipertrofični ožiljci nekada mogu zahtevati prvo plastičnu korekciju, a zatim tretman laserom.


Keloidi

Ovi ožiljci formiraju se već oko drugog meseca po oštećenju tkiva kao čvrste, crvenkaste i izdignute formacije koje mogu biti bolne. Ivice keloida šire se izvan granica povrede i često su nepravilnog oblika. Kako vreme prolazi tkivo buja, a ožiljci postaju tvrđi i tamniji.

Javlja se isključivo iza ušiju, na vratu i u predelu dekoltea. Takođe je prisutan i nakon povrede koja se zatim razvila u infekciju. Ovakvi ožiljci, ako se nađu na zglobu, mogu ograničiti pokrete. Primeri keloidnih ožiljaka su opekotine, akne, boginje ili ožiljak nakon primanja vakcine.

Patohistološkom analizom nije uočena značajna razlika izmedju hipertrofičnog i keloidnog ožiljka. Bez obzira na to, keloidni ožiljak uvek zahteva lečenje, jer je bolan i upadljivo crven.


Uklanjanje ožiljaka od akni na licu

Ožiljci od akni - Uklanjanje Skidanje Ožiljaka od Akni

Akne se javljaju u odraslom dobu pa ukoliko osoba ima problema sa nečistom kožom lica, grudi ili leđa zlatno pravilo je da se ne akne ne istiskuju, da ne bi došlo do još većeg oštećenja. Dodatni estetski problemi koji se mogu javiti kod ožiljaka od akni jeste i nakupljanje melanina na mestu infekcije.

To može izazvati fleke na licu i prilično ih je teško ukloniti. Jedan od načina je hemijski piling tj.piling voćnim kiselinama.

Ožiljak od akni se razlikuje od ostatka kože po tome kako izgleda i kako se ponaša.

Lojne i znojne žlezde ne mogu da se ponovo formiraju u ožiljnom tkivu, a dlake ne mogu ponovo da rastu u njemu. Oštećeno tkivo takođe ima manje elastičnih vlakana, pa koža često biva tvrđa. Cirkulacija i hidratacija takođe su kompromitovane u ovakvom tkivu, pa je koži sa ožiljcima teže da zadrži nivo hidratacije koji je neophodan i može da postane suva.

Ožiljci od bubuljica i akni se stvaraju kao posledica upale nastale začepljenjem pora ispod koje se nalaze lojne žlijezde i koren dlake. Kao posledica začepljenja pore javlja se miteser ili komedon, koji je zapravo zarobljeni loj u kanalu jer ne može izaći na površinu kože.

Miteser raste te dolazi do pucanja kanala u kojem je smešten, a zatim prodire u okolnu kožu čime nastaje upala. Nekad je upala tako jaka da nastaje defekt kože kojeg organizam ne može popraviti pa nastaje ožiljak ili crvenilo kože na mestu upale.


Terapije uklanjanja ožiljaka – vrste

Za uklanjanje ožiljaka postoje razni tretmani koji mogu potpuno ukloniti ili ublažiti njihov izgled. Uklanjanje ožiljaka je razlog zbog kojeg se pacijenti obraćaju dermatologu.


Hemijski pilinzi

Ovaj piling uklanja ožiljke, akne, pege, fleke i keratoze, sužava pore i izravnava pliće bore. Ovakve tretmane kože mora da obavlja stručno lice. Hemijski pilinzi u svom sastavu imaju trihlorsirćetnu kiselinu jednokomponentnu ili u kombinaciji sa salicilnom ili piruvičnom kiselinom.

Najčešće se koriste u superficijalnim pilinzima sa serijom od pet pilinga jedanput mesečno. Na kožu se nanose određene kiseline, tačnije rastvori određenih kiselina, koje uklanjaju oštećeni sloj kože. Koja će se kiselina staviti na lice i koliko će ona biti jaka, zavisi od problema koji treba rešiti ovom metodom.

Osim na licu, hemijski pilinzi se mogu raditi na vratu, rukama i nogama. Srednja dubina pilinga se koristi za lečenje ožiljaka, finih bora, proširenih pora i oštećenja kože od sunca.


Glikolna kiselina

Glikolna kiselina je odlična metoda ukoliko se leče ožiljci od akni, bora ili raznih promena pigmentacije na koži. Kiselina je biljnog porekla i predstavlja derivat šećerne trske, šećerne repe i nezrelog grožđa. Bezbojna je, nema mirisa i rastvara se u vodi. Ne poseduje nikakve otrove.

Njena efikasnost za kožu je prosto neverovatna. Ona dubinski uklanja mrtve ćelije sa kože, stimuliše ćelije unutar kože i regeneriše oštećene ćelije kože. Tretmani sa ovom kiselinom su prilagođeni svim uzrastima i tipovima kože.


Dermoabrazija

Dermoabrazija je stara metoda mehaničkog uklanjanja površnog sloja sa kože. I dalje je najbolja metoda za lečenje dubokih ožiljaka.

Postupak se ne preporučuje kod osoba sa tamnijom kožom zbog toga što tretirani deo može potpuno izgubiti boju. Takođe ova tehnika nije preporučljiva ni za osobe sa proštirenim kapilarima, pacijentima sklonim herpesu ili kondilomima, kao ni obolelima od dijabetesa.


Mikrodermoabrazija

Mikrodermoabrazija je veoma komforna metoda, sa minimalnim vremenom oporavka. Popravlja teksturu kože, ali nije toliko efikasna kod uklanjanja ožiljaka.


Tretman hijaluronskom kiselinom

Tretman hijaluronskom kiselinom daje najuočljivije razlike sa minimalnim vremenom oporavka. Mogu se koristiti i druge supstance kao što su kolagen, kalcijum hidroksiapatit i masne ćelije. Hijaluron je supstanca koja se nalazi u vezivnom tkivu kože.

Tretman je potpuno bezbedan i bezbolan. Hijaluron se koristi za podmlađivanje lica i vrata, popunjavanje bora na licu kao i za popunjavanje ožiljaka od bubuljica i akni.

Postupak se izvodi tako što se iglicama ubadaju određeni delovi lica ili kože koja se želi regenerisati. Tretman traje oko 10 - 15 minuta, a efekat je vidljiv nakon par sati. Treba napomenuti da se hijaluronskom kiselinom ne mogu tretirati svi ožiljci nego samo oni koji imaju dovoljnu širinu.


Tretmani dermorolerima

Dermoroleri su mali valjci koji sadrže desetine igala precnika 0,25 mm duzine do 2 mm. Dopiru do papilarnog derma kože (dublje i od lasera i od pilinga). Dermoroler kida ožiljkom srasle fibrozne veze i snažno stimuliše procese zarastanja tj. sakupljanja makrofaga i faktora rasta.

To dovodi do regeneracije kože i smanjenja dubine ožiljaka. Ovi tretmani se odlično kombinuju sa TCA pilinzima (trihlorsirćetna kiselina).

Rezultati su vidljivi nakon šest nedelja od tretmana. Posebno su pogodni kod osoba tamnijeg tena. Ova tehnika je odlična za uklanjanje ožiljaka od bubuljica ali i za strije, bore, suženje pora, uklanjanje celulita.


Tretmani laserima

Tretman laserom je sigurna i minimalno invazivna procedura za skidanje ožiljaka. Trenutno predstavlja krajnji domet medicinske tehnologije za lečenje različitih vaskularnih lezija: rozacee, proširenih kapilara i crvenila nakon lečenja akni.

Laserski tretman crvenih ožiljaka od akni je potpuno komforan. Nije potrebna nikakva posebna priprema za ovu proceduru. Mogu se lečiti svi pacijenti, bez obzira koliko dugo je postinflamatorno crvenilo prisutno i koju terapiju za akne trenutno koriste.

Apsolutne kontraidikacije su epilepsija i trudnoća.


Subcizija kože

Subcizija kože je hirurška metoda uklanjanja ožiljaka kojom se kidaju vezivna vlakna ožiljka ispod kože. Spolja je vidljiva samo tačka modrica.


Koliko traje oporavak nakon tretmana?

Period oporavka zavisi od primenjene procedure i kada su u pitanju hijaluronski fileri, period oporavka praktično ne postoji, a pacijenti se odmah vraćaju uobičajenim aktivnostima.

Oporavak nakom TCA pilinga i frakcionisanih lasera iznosi 6-7 dana tokom kojih se koža intenzivno peruta. Nakon perutanja, oporavak je zavšen, koža izgleda mlađe, nežno i blistavo. U naredne 2-3 nedelje, proces epitelizacije se završava i ožiljci postaju sve manje vidljvi.

Izuzetak su dermoabrazija u kombinaciji sa TCA pilingom i ablativni CO2 laser, nakon kojih oporavak traje 10-14 dana.


Vrste tretmani skidanje ožiljaka keloidi

Krema za ožiljke

Potreba osoba sa što pre reše ožiljaka na svojoj koži dovodi do nasilne upotrebe brojnih proizvodi i metoda koje mogu iritirati kožu i pogoršati situaciju. Tada treba obratiti pažnju šta koži prija, a šta ne. Ako koža loše reaguje na određeni proizvod, treba odmah prestati sa upotrebom određenog preparata.

Kreme za ožiljke takođe mogu pomoći u smanjivanju ožiljaka na licu i telu. Međutim treba imati u vidu da one ne uklanjaju ožiljke u celosti niti mogu zameniti laser. Neophodno je slušati savete lekara o upotrebi ovakve vrste krema, kao i obratiti pažnju na ishranu.

Hidratantni preparati i efekat masaže poboljšavaju cirkulaciju u koži i elastičnost ožiljnog tkiva - ali neophodno je da se koža redovno masira i da se bude strpljiv jer je potrebno vreme za vidljive rezultate.

Kreme ili gelovi na prirodnoj bazi koje imaju veću koncentraciju aktivnih sastojaka od samih biljaka su takođe uspešna rešenja u borbi protiv ožiljaka od bubuljica i akni.


Kako tretirati ožiljke?

Postoji čitav niz prirodnih sastojaka koji imaju regenerativne moći i koje mogu pomoći da se ublaže ili potpuno uklone ožiljci.

Aloe vera – Gel aloe vere je snažan izvor vitamina koji pomaže koži da ozdravi i ujedno izbeljuje ožiljke. Aloa je nežne strukture tako da neće izazvati nikakva oštećenja kože niti crvenilo. Može se koristiti i sveža aloa. Za postizanje najboljih rezultata je potrebno gel od aloe ostaviti na koži oko 30 minuta, a zatim isprati.

Krastavac – krastavac je vrlo popularan u tretmanu ožiljaka od akni. On odlično hidrira lice i ima A i C vitamnine kao i Mg koji su odlični za kožu.

Vitamin E – Ovaj vitamin je odlično hidratantno sredstvo. Pomaže koži kod zadržavanja prirodne vlažnosti i sprečava prevelik gubitak vode iz tela. Zato je posebno važan za osobe sa suvom i umornom kožom. Dnevna primena vitamina E može učiniti čak i jako suvu kožu zdravom.

Uklanja ožiljke od bubuljica i akni, strija, pa čak i masnice sa kože. Nije potrebno koristiti ga svakodnevno. Nakon određenog vremena korišćenja ožiljke će potpuno izbledeti.

Sredstva za zaštitu od sunca – Od krucijalnog značaja su i sredstva za zaštitu od sunca. UV zračenja pogoršavaju izgled ožiljaka i tamnih tragova. Neophodno je ovu zaštitu nanositi svaki dan na kožu tela.

Pravilna ishrana i unos dosta tečnosti – Preporuka je da se pije puno vode i da se hrani uravnoteženo, sa puno svežeg povrća i voća. Iako zdrava ishrana i hidriranost organizma neće učiniti da ožiljci od akni nestanu, omogući će organizmu da funkcioniše normalno i samim tim pomogne koži da se sama izleči.

Voda će isprati toksine iz tela i kožu učiniti čvrstom i jakom. Vitamini A, C i E će takođe pomoći da koža bude zdrava i hidrirana. Treba izbegavati tešku, masnu i hranu punu ugljenih hidrata što je više moguće, jer neće dati koži ništa dobro.

Ši puter – Je sjajan način da se koža zaštiti od spoljnih uticaja, da bude meka i obogaćena masnim kiselinama sa vitaminom A koji pomažu oporavku kože. Ši puter se može koristiti direktno, ali ostavlja fleke na odeći pa je bolje njegove hranjive komponenete pronaći u nekim drugim preparatima.

Piling – Nežan piling je odličan za uklanjanje mrtvih ćelija sa površine kože. Osim mehaničkog pilinga koji se može koristiti dva do tri puta nedeljno, postoji i piling sa voćnim kiselinama. One su vrlo efikasne u uklanjanju finih bora, hiperpigmentacije, depigmentacije i ožiljaka od akni. Nakon ovakvog tretmana jako je važna upotreba krema sa zaštitnim faktorom.

Statistike pokazuju da u proseku 80% - 90% adolescenata ima problema sa aknama i bubuljicama, što ne treba da iznenađuje jer je to period života kada se telo menja. Međutim iako se većina ljudi susreće sa ovim problemom u dobi između 12 i 25 godina, mogu biti pogođeni i stariji i mlađi ljudi.

Zato je adekvatna nega, ishrana i briga o svom zdravlju od krucijalne važnosti za zdravo telo i kožu. Ožiljci se danas mogu uspešno ukloniti zahvaljujući modernoj medicini i populranim tretmanima. Uspešna terapija zagarantovano ima i psihološke beneficije.

 

 

 

 

 

 

Ukoliko želite da dobijate redovne informacije o novim tretmanima, akcijama koje je Dr Babović tim pripremio za Vas. Prijavite se na naš newsletter.