Perioralni Dermatitis Kako ga prepoznati?


Perioralni dermatitis predstavlja oboljenje kože koje je, kao što mu ime kaže lokalizovano u regiji oko usana. Najčešće počinje u predelu nazolabijalnih bora a zatim se širi oko usana bočno, zahvata bradu a ponekad može zahvatiti i čelo.
Predsavllja akneiformnu dermatozu, a može se čak pomešati i sa rozaceom ili nekim formama akni. Lokalizacija bolesti i izgled premene pomažu dermatologu pri tačnoj postavki ove dijagnoze.
Promena se javlja isključivo kod ženskog pola i to najčešće u starosnoj dobi izmedju 20te i 40te godine.


Uzrok ove bolesti i dalje nije poznat ali se smatra da neki od spoljašnjih faktora koji mogu biti infektivne ili gljivične prirode mogu biti u samom uzroku bolesti. Takođe, brojna kozmetika sa agresivnim sastojcima kao i preosetljivost od paste za zube može doprineti pogoršanju ove kliničke slike.

Kako ove promene izgledaju i kako da ih prepoznate?Za postavku tačne dijagnoze od ključnoj je značaja:
- lokalizacija (nazolabijalne bore, sa čestim izostankom na samoj ivici usana),
- eritematoze promene (crvenilo) sa izraženom deskvamacijom (ljuskanjem) kože.
- folikiularne papule na koži oko usana i na nosu.

Šta pacijent oseća i zbog čega se javlja dermatologu?Najčešći razlog javljanja pacijentkinja dermatologu je estetski problem, jer se ove promene vide čak i ispod šminke, gde najčešće vidjamo nakupljanje pudera upravo izmedju ljuspica kože koji su u osovi ove bolesti. Crvenilo koje se takodje ne može prekriti.
Drugi problem je uglavnom vezan za nelagodnosti koje su u vidu različitok stepena svraba i peckanja pa se te prome nakon konstantnog dodirivanja još više iritiraju i pogoršavaju kliničku sliku.
Naš dermatolog savetuje da je od izuzetne važnosti brza i pravilna dijagnostika i adekvatno lečenje kako bi ove promene bile što manje ili se apsolutno povukle.

Lečenje ove bolesti podrazumeva:

Primenu antibiotika iz grupe tetraciklina ili metronidazol u trajanju od 6-8 nedelja kao i prekid upotrebe lokalnih steroida koje uglavnom pacijenti prvo počnu samostalno da koriste.
Adekvatnom negom lica, ishranom kože mezoterapijskim koktelima i preparatima za osetljivu kožu ova bolest se može držati pod kontrolom.

 

Teme
Ukoliko želite da dobijate redovne informacije o novim tretmanima, akcijama koje je Dr Babović tim pripremio za Vas. Prijavite se na naš newsletter.Felix Travel    Eta Turs    Falcon Travel     Selidbe Beograd    Dakom Style    Bg Linkovi    Raskrsnica    Sajtovi    Prezentacije    Web Adresar