Da li znate šta su verucae ili bradaviceVerucae ili bradavice su infektivne ali benigne bradavičaste promene na koži. Izazvane su različitim sojevima Humanog Papiloma Virusa, HPV. Veoma su česti kako kod odraslih tako i kod dece.

U zavisnosti kojim sojem je izazvana promena postoje različiti tipovi bradavica.


Neki od njih su:
1. Verruca vulgaris obična bradavica
2. Verruca filliformis končasta bradavica
3. Verruca plantais bradavica na stopalu
4. Verruca plana ravna bradavica
5. Condylomata acuminata polna bradavica

Najčešća forma su obične bradavice (verucae vulgaris) koje se vidjaju u dečijem uzrastu.


Promena se pojavljuju na dozalnim stranama šaka kao i na podlakticama i imaju izgled hrapavih, hiperkeratotičnih čvorića pomera do 1 cm. Mogu biti pojedinačne ili grupisane. Filifomne (končaste) bradavice se mogu naći na licu i nepcima.

Ove promene su benigne i ne prave zdravstveni problem osobi koja ih ima, ali se lako mogu preneti kako sa jednog na drugi deo tela tako i sa jedne na drugu osobu (najinfektivnije su condylomata acuminata, polne bradavice). Često se mogu naći i na nekim prevojima pa se mogu povrediti i time se pospešiti njihovo rasejavanje. Neretko, mnogima ove promene predstavljaju i estetski problem pa je često i to razlog zbog čega ih uklanjamo. Naš savet je da ove promene uklonite da se ne bi dalje širile, da koža izgleda glatko i lepo jer je svakako obostrani cilj zdrava i lepa koža.

Kako lečimo ove promene?Najefikasnija terapija za trajno uklanjanje i bez ponavljanja tretmana je radiotalasna hirurgija.
Takodje, lečenje tečnim azotom, flasteri sa 40% salicilne kiseline ili kombinacijom salicilne i mlečne kiseline.
Zakažite pregled kod naših lekara i konsultujte se o tipu ovih promena kao i o načinu njihovog lečenja i metodom uklanjanja.

 

Teme
Ukoliko želite da dobijate redovne informacije o novim tretmanima, akcijama koje je Dr Babović tim pripremio za Vas. Prijavite se na naš newsletter.Felix Travel    Eta Turs    Falcon Travel     Selidbe Beograd    Dakom Style    Bg Linkovi    Raskrsnica    Sajtovi    Prezentacije    Web Adresar