(Condylomata acuminata) Genitalne Bradavice

Kako ih prepoznati i zbog čega je važno ukloniti ih?

Anogenitalne bradavice su mekane, izdužene, neravne papule koje su najčešće svetlocrvene boje ili su u boji kože. Rastu najčešće pojedinačno ili su grupisane u plaže koje su iznad nivoa kože.
Kondilomi se obično prenose polnim putem a u osnovi bolesti je Humani papiloma virus (HPV). Predstavljaju visoko zaraznu polno prenosivu bolest. Najčešće se javljaju od 18-25 godine, gde je jedan od faktora rizika često menjanje partnera. Mogu se javiti i u dečijem uzrastu kao posledica seksualnog zlostavljanja ili tokom porođaja prilikom prolaska kroz porođajni kanal kada je majka inficirana HPV-om.
Oboljenje je češće kod ženskog pola, dok su muškarci uglavnom prenosioci.

Kako izgleda klinička slika?

Period inkubacije može trajati od 10dana do 6meseci a ponekad i duže. Virus može dugo biti u telu pre nego što se simptomi odn. promene na koži ispolje. Obično je za taj trenutak vezan za nagli pad imuniteta.
Na početku, ove pomene su u vidu malih bledožutih papula koje se kasnije izdužuju i dobijaju izgled papilomatoznih izraštaja sa oštrim vrhom. Kada se nalaze između dve površine koje se taru postaju pljosnate i liče na ,,petlovu krestu“.
Ukoliko na genitalijama, intraglutealnoj brazdi ili oko analnog otvora uočite ovakve promene potrebno je da se obratite vašem lekaru jer su ovo upravo predilekciona mesta za pojavu kondiloma. Kod žena se javljaju na malim i velikim stidnim usnama i na samom ulasku u vaginu dok se kod muškaraca javljaju na vrhu i u korenu penisa. Tačno postavljanje dijagnoze i adekvatno lečenje smanjiće komplikacije koje mogu nastati i smanjiće mogućnost prenosa drugoj osobi.

Lečenje genitalnih bradavica

Lokalno, primenom podofilina, 5-fluorouracila u kombinaciji sa tečnim azotom.
Naefikasnije i najbolje rešenje je radiotalasna destrukcija kondiloma koja predstavlja vid hirurgije kojom se radiotalasima spaljuju ove promene na koži. Predstavlja trajno rešenje i tretman se ne mora ponavljati kao što je to slučaj sa tečnim azotom. Promene se mogu ,,vratiti“ odn. pojaviti na nekom dugom delu. Zbog čega se to dešava? Upravo zbog toga što kada se HP virus jednom unese u telo ostaje uvek prisutan. On ostaje u svojoj ,,uspavanoj“ asimptomatskoj formi do trenutka kada dođe do slabosti i iscrpljenosti organizma ili velikog stresa kada se ove promene mogu ponovo uočiti na genitalijama. Veoma je važno da se odmah uklone kako bi se smanjilo ili zaustavilo njihovo širenje.
Važan savet: Kod žena sa genitalnim kondilomima je potrebno uraditi citodijagnostičku analizu brisa cerviksa i kolposkopiju, zbog odredjenih sojeva koji mogu biti uzročnici raka grlića materice.
Od velikog je značaja vakcina koja je napravljena protiv HPV virusa i koja može smanjiti rizik od pojave kondiloma i sprečiti pojavu raka grlića materice. Savet je da žene ovu vakcinu prime pre stupanja u seksualne odnose. U nekim zemljama ova vakcina ulazi u redovni karton vakcinacije.
Čuvajte svoje zdravlje i koristite zaštitu prilikom seksualnih odnosa.
Iako je ovo visoko zarazna infektivna bolest korišćenjem kondoma kao zaštite tokom seksualnih odnosa možete smanjiti mogućnost prenosa ovog virusa.

 

Teme
Ukoliko želite da dobijate redovne informacije o novim tretmanima, akcijama koje je Dr Babović tim pripremio za Vas. Prijavite se na naš newsletter.Felix Travel    Eta Turs    Falcon Travel    Detektivska Agencija    Selidbe Beograd    Dakom Style    Bg Linkovi    Raskrsnica    Sajtovi    Prezentacije    Web Adresar