Herpes ZOSTER? Kako ga prepoznati

Sigurni smo da ste čuli za porodicu Herpes virusa.

Mnogi od vas su još kao mlađi preležali boginje. Sećate se onih malih crvenih upalnih tačkica koje su svrbele, a roditelji bili uporni da ih ne dirate zbog mogućnosti kasnijih ožiljaka.

Boginje su univerzalan naziv za infektivne bolesti uzrokovane različitim virusima. Ove, o kojima danas pišemo izazvane su Varičela virusom iz porodice Herpes viridae. Prvi kontakt, infekcija ili subklinička slika javljaju se najčešće u ranom detinjstvu. Kasnije, ovaj virus ostaje u uspavanoj formi i svoj latentni period provodi u senzitivnim ganglijama zadnjih rogova kičmene moždine. To predstavlja tzv. mirnu, neaktivnu fazu ovog virusa.

Reaktivacijom virusa dolazi do novog ispoljavanja, takođe infektivne forme ovog virusa koji stvara drugačiju, svojstvenu kliničku sliku Herpes Zoster infekcije.

Kako je prepoznati i gde se najčešće javljaju promene?

Nervna vlakna koja polaze iz senzitivnih ganglija zadnjih rogova kičmene moždine zadužena su za inervaciju kože. U zavisnosti sa kog nivoa kičmene moždine polaze ovi nervi, naše telo podeljeno je na dermatome.

Jedna od osnovnih karakteristika i prepoznatljivosti ove kliničke slike je što se dermatološke promene na koži ispoljavaju u okviru dermatoma, odn. dela kože koji inerviše nerv gde je ovaj virus bio u latentnom periodu. Najčešća lokalizacija je u okviru jednog ili više dermatoma torakalne ili lumbalne regije.

Kako izgleda klinička slika?

Najčešće počinje parestezijama i bolom na mestu gde će se nakon 2-3 dana razviti i dermatološka klinička slika, odn.promene na koži. Prvo se pojavljuju sitne male vezikule (mali plihovi) koji su lokalizovani unutar jednog ili više dermatoma, jednostrano. Zatim te vezikule ostaju prisutne 3-5 dana, nakon čega dolazi do pucanja istih i stvaranja malih otvorenih rana. Kasnije, se na tim mestima stvaraju kruste (kraste) koje zatvaraju ove ogoljne površine. I čitav dermatološki proces promena na koži biva završen nakon prolaska krusti i ponovnom epitalizacijom do zdrave kože.

Da li promena na koži boli?

Bol u predelu ispoljavanja infekcije može biti izrazito jaka i može zahtevati primenu analgetika.

Kako se lečimo Herpes Zoster infekciju?

Najvažnije je da ukoliko prepoznate ove simptome odmah posetite svog lekara, dermatologa ili infektologa kako bi u najkraćem vremenskom roku postavio dijagnozu i ordinirao adekvatnu terapiju. Pravilo važi da što se pre primene lekovi progresija kliničke slike je blaža. Koriste se visoke doze antivirusnih lekova, analgetici protiv bolova, lokalno krečno mleko radi sasušivanja i zaštite kože i antivirusni topikalni preparati.

Nakon lečenja Herpes Zoster infekcije čest problem mogu predstavljati postherpetične neuralgije. U njihovoj terapiji mogu se koristiti analgetici, antidepresivi kao i lokalni anestetici.

 

Teme
Ukoliko želite da dobijate redovne informacije o novim tretmanima, akcijama koje je Dr Babović tim pripremio za Vas. Prijavite se na naš newsletter.Felix Travel    Eta Turs    Falcon Travel    Detektivska Agencija    Selidbe Beograd    Dakom Style    Bg Linkovi    Raskrsnica    Sajtovi    Prezentacije    Web Adresar