Rozacea. Kako prepoznati ovo oboljenje kože


Sta je Rozacea?

Rozacea predstavlja hronično zapaljensko oboljenje kože lica.
Najčešće se javlja u odraslom dobu, obično u četvrtoj i petoj deceniji života.
Veći procenat zahvata žensku populaciju i osobe sa svetlom kožom.

Da li je uzrok poznat i šta je zajedničko za ove pacijente?

Etiologija bolesti je za sada nepoznata. Neki od faktora koji utiču na pojavu ,,zažarenosti lica” kod ovih pacijenata jesu toplota, konzumiranje alkohola, ljute i začinjene hrane, izloženost sunčevim zracima, fizička aktivnost, kao i akutan stres i emocionalne promene.

Kako da je prepoznate i kad da se javite dermatologu?

Lokalizacija ovih promena je simetrična na obrazima, zahvata nos, bradu i srednji deo čela.
U početku se javljaju epizode eritema(crvenila), suve kože, nekada i svrab pa je u tom periodu teško prepoznati ovu kliničku sliku.
U kasnijem toku bolesti promene perzistiraju(stalno su prisutne na licu) i veoma je važno da se javite dermatologu pre nego što se pojave telangiektazije(prošireni kapilari).

Koji stadijumi rozace postoje?

I stadijum – osecaj peckanja i žarenja posle nanošenja kozmetičkih preparata
II stadijum – pojava sitnih papula i pustula
III stadijum – retko pojava nodusa, zadebljanja kože i hipertrofije lojnih žlezda.

Posebni oblici rozace su:
RINOFIMA koja predstavlja hroničnu hipertrofiju nosa sa hipertrofijom lojnih žlezda. Ova pojava je tipična kod muškog pola.
Stroidna rozacea koja nastaje dugotrajnom upotrebom topijskih steroida koji posledično mogu izazvati atrofiju kože sa telangiektazijama (proširenim kapilarima).
Konglobatni oblik rozacee se uglavnom vidja kod ženskog pola. Ovo je teži oblik bolesti sa apcesima, nodusima i induriranim pločama.

Kako lečimo rozaceu?

Naš dermatolog naglašava da je neophodna dobra i sigurna dijagnostika ove bolesti kože da bi se primenom terapije klinička slika primirila i uvela u fazu remisije.
Pravilna nega tokom celog života je od izuzetnog značaja ako se osvrnemo na to da je ova bolest hroničnog toka.
Neki od pristupa terapije su primena sistemskih antibiotika sa postepenim povećanjem doze do faze održavanja.
Lokalna terapija je uglavnom rezervisana za metronidazol, ihtiol, azaleičnu kiselinu, permetrin, ketokonazol.

NAPOMENA:
Ovi preparati se koriste u vidu kreme, gela i tačno napravljenih mikstura. Samostalna primena može dovesti do pogoršanja kliničke slike.

Takodje, NIKADA NE MAZATI kožu topijskim steroidima!

I naravno, ne zaboraviti zaštititi kožu od UV zraka zaštitnim faktorom SPF50. Fotoprotekcija je važna tokom cele godine.
Rinofima i telangiektazije se rešavaju dermatohirurški. Laserska terapija je takodje odličan izbor za neke od ovih promena.
Ukoliko imate ovaj problem možete zakazati pregled kod našeg dermatologa. Bolest je hroničnog toka i može vremenom doći do pogoršanja kliničke slike.
Verujte vašem lekaru i imajte zdravu kožu

Ordinacija dr Babović

 

Teme
Ukoliko želite da dobijate redovne informacije o novim tretmanima, akcijama koje je Dr Babović tim pripremio za Vas. Prijavite se na naš newsletter.Felix Travel    Eta Turs    Falcon Travel     Selidbe Beograd    Dakom Style    Bg Linkovi    Raskrsnica    Sajtovi    Prezentacije    Web Adresar