Sunce kao provokator bora - Dr Babović

Kada koža kaže ,,hvala“

Leto je pred nama, sunčevi zraci mame nas da što više vremena provodimo van kuće, šetamo uz reku ili sedimo u lokalnom kafiću sa svojim prijateljima. Bliže se i odmori, letovanja i uživanja na prelepim plažama.
U stvarima u kojima naše telo uživa, lice i koža vrlo često pate. O štetnosti sunčevih zraka često čitate, slušate i pratite upustva naših dermatologa, ali koliko ih zaista primenjujete? Korišćenje zaštitnog faktora, nošenje šešira i kačketa, skrivanje od sunca od 11h do 17h ponekad zvuči nemoguće.

Sa druge strane važnost sunčevih zraka za naš organizam je velika. Utiče na sintezu vitamina D, stimuliše proizvodnju melanina koji je odgovoran za tamnjenje kože a takođe se i smatra da izloženost suncu utiče na bolje raspoloženje jer stimuliše i sintezu serotonina, neurotransmitera koji utiče na raspoloženje.

Evo par poznatih primera šta možemo očekivati ako adekvatno ne pripremimo i ne zaštitimo kožu pre izlaganja suncu u letnjem periodu.
1. Alergija na sunce, nagli prelazak iz dugih rukava u majce na bretele ili kupaće kostime može upravo provocirati kožu na alergijsku reakciju. Hipersenzitivne i svelte kože će prve ovako odreagovati.
2. Hiperpigmentacije nastaju usled prekomerne aktivacije pigmenta melanina koji može dovesti do stvaranja staračkih pega i melazme.
3. Bolesti kože i promene na koži mogu nastati ,,de novo” ili neke od postojećih preći iz benignog oblika u maligni, a upravo su UV zraci ključni okidač takvih procesa.
4. Prevremeno starenje čiji je glavni odgovorini spoljašnji faktor upravo sunce. Naziva se fotostarenje. Dolazi do oštećenja DNK i do oksidativnog stresa praćenog proizvodnjom slobodnih radikala koji dodatno oštećuju ćelije elastična i kolagena vlakna.

Koža dehidrira, gubi elastičnost i potporu pa se uglavnom na mestima najveće izloženosti ovim štetnim fakorom javljaju prve bore.

Da li ste primetili da vaše bore na čelu i oko očiju prate i bele linije?

Nastanak belih linija na delu na kome imate bore upravo su nastale od toga sto sunčevi zraci ne dopiru podjednako do tog dela kože. Kod nekih ljudi mimika gornje trećine lica je izražena i jaka pa dolazi do nabiranja kože čela dok pričaju ili dela oko očiju dok se smeju.
Usled konstantnog korišćenja muskulature gornje trećine lica i nedovoljne ishranjenosti i hidriranosti kože na mestima gde se ona pregiba dolazi do gubljnja kvaliteta. Koža na tom mestu postaje dehidrirana, atrofična i prelazi u fazu stvaranja bora. Ove bore se u početku mogu blago videti samo pri korišćenju mimike sto nazivamo dinamičkim borama. U odmakloj fazi bore se produbljuju i postoje i kada nema pokreta mišića. Upravo na mestima pregiba gde koža dobija manje svetlosti i pod drugim uglom mogu se javiti hipopigmentacije. U početku to ne izgleda strašno već samo deo gde ste pocrneli ili ne. Kasnije na tim mestima mogu ostati i trajne prebojenosti i diskoloracija kože.

Zašto predlažemo tretman Botulinum toksinom ( Botox) kao prevenciju stvaranja bora nastalih od sunca?

Idealno rešenje pred letnju sezonu za vas!

Botox će relaksirati muskulaturu čela i oko očiju pa Vaša mimika neće biti izražena, koža se neće pregibati, neće dehidrirati na tim mestima i dobijaće istu količinu svetlosti na svim mestima sto će smanjiti mogućnost nastanka hiperpigmntacija.
Tretman koji traje svega par minuta štitiće Vašu kožu celo leto.

Više o ovoj proceduri pročitajte detaljnije na drbabovic.rs/botoks

 

Teme
Ukoliko želite da dobijate redovne informacije o novim tretmanima, akcijama koje je Dr Babović tim pripremio za Vas. Prijavite se na naš newsletter.Felix Travel    Eta Turs    Falcon Travel    Detektivska Agencija    Selidbe Beograd    Dakom Style    Bg Linkovi    Raskrsnica    Sajtovi    Prezentacije    Web Adresar